Snijeg i oluja izazvali haos u SAD-u

Guverneri New Yorka, New Jerseyja i Pennsylvanije proglasili su vanredno stanje (AP)

Posljednja u nizu zimskih oluja u srijedu je donijela obilni snijeg na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država, što je poremetilo kopneni i zračni saobraćaj i dovelo do pomanjkanja soli potrebne za čišćenje cesta.

Više od milion domaćinstava i poslovnih objekata ostalo je bez struje na sjeveroistoku zemlje nakon što je tokom noći pao obilan snijeg praćen olujnim vjetrom.

Najteže pogođena država bila je Pennsylvania u kojoj je u jednom trenutku bez struje ostalo 849.000 korisnika, a do četvrtka iza ponoći taj broj smanjio se na 625.000. Većina ih je bila u Philadelphiji.

Širom SAD-a bilo je otkazano blizu 2.900 letova, a loše vrijeme je posebno teško pogodilo aerodrome u New Yorku i Bostonu, gdje je otkazana gotovo polovina letova.

Vanredno stanje

Guverneri New Yorka, New Jerseyja i Pennsylvanije proglasili su vanredno stanje, a guverneri Massachusettsa i Connecticuta izjavili su da zbog lošeg vremena neki državni službenici neće morati doći na posao.

Zvaničnici u New Yorku i New Jerseyju upozorili su i na to da je počelo nestajati kamene soli koja se koristi za čišćenje cesta.

“Imamo manjak soli na nekim dijelovima države, prije svega u New Yorku i na području Long Islanda, jer je ove sezone već bilo mnogo snijega”, rekao je na konferenciji za novinare guverner New Yorka Andrew Cuomo.

U susjednom New Jerseyju već je potrošeno 277.000 tona soli, što je za 18.000 tona više nego tokom cijele prethodne zime.

Izvor: Agencije