Parlament Turske izglasao nadzor interneta

Novi turski zakon o internetu predstavlja razlog za “ozbiljnu zabrinutost” kad je riječ o državnoj kontroli i pristupu javnosti informacijama, saopćila je danas Evropska komisija.

“Ovaj zakon predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost”, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano i naglasio da, budući da je Turska kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, “taj zakon treba biti revidiran u skladu sa evropskim standardima”, prenosi Tanjug.

Parlament Turske odobrio je sinoć izmjene zakona koji regulira upotrebu interneta, što omogućava vlastima da blokiraju internetske stranice zbog kršenja privatnosti, dok kritičari tvrde da će taj potez ograničiti slobodu govora.

Parlament, u kojem stranka AK premijera Recepa Tayyipa Erdogana ima većinu, glasao je u korist izmjena, koje omogućavaju telekomunikacijskim organima da blokiraju pristup materijalu unutar vremenskog okvira od četiri sata bez sudskog naloga, prenio je Reuters.

Kritike zbog izmjena zakona

Izmjene zakona su u sklopu paketa zakona koji još moraju biti usvojeni kao cjelina.

Kada se usvoje, zakon će biti poslan predsjedniku Abdullahu Gulu na odobravanje.

Te izmjene naišle su na oštre kritike boraca za zaštitu ljudskih prava, pa i nekih poslovnih ljudi, koji strahuju da će time biti dodatno ugrožena osnovna prava i slobode u Turskoj.

S druge strane, zvanična Ankara tvrdi da je cilj zakona zaštita privatnosti građana i blokada određenih sadržaja na internetu.

Ovaj potez Parlamenta podudara se s istragom o korupciji, koju je Erdogan nazvao “sudskim državnim udarom”, što je prisililo Vladu da rasporedi stotine policijskih službenika i više od 200 tužitelja i sudija.

Izvor: Agencije