Merkel podržala Junckera za EU izbore

Njemačka kancelarka je izjavila kako nije tajna da je vrlo sklona Jeanu-Claudeu Junckeru (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je poduprla Luksemburžanina Jeana-Claudea Junckera za vodećeg kandidata konzervativaca na europskim izborima u svibnju, što bi mu mogla biti odskočna daska za dužnost predsjednika Europske komisije.

To je prvi put da je Merkel javno poduprla bivšeg luksemburškog premijera i predsjednika vijeća ministara eurozone i time umanjila šanse francuskog europskog povjerenika Michaela Barniera.

Kao čelnica najsnažnijeg europskog gospodarstva i najmoćnije konzervativne stranke, Merkel ima veliki utjecaj u Europskoj pučkoj stranci (EPP).

Barroso odlazi u studenom

“Nije tajna da sam vrlo sklona Jeanu-Claudeu Junckeru”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s aktualnim premijerom Luksemburga Xavierom Bettelom koji je naslijedio Junckera nakon izbora u listopadu prošle godine, prenosi Hina.

Iako nije izravno poduprla Junckera za novog predsjednika Europske komisije, kancelarka je rekla da je prvi zadatak pronaći nekoga tko će voditi europske konzervativce na izborima i tko bi mogao postati predsjednik Komisije.

Merkel je dodala da je potpora iz njegove zemlje “vrlo važna poruka”.

“Ako gospodin Juncker želi biti predsjednik Komisije, mi ćemo poduprijeti njegovu kandidaturu”, rekao je Bettel.

Novi predsjednik Komisije preuzet će dužnost u studenom i naslijediti Portugalca Josea Manuela Barrosa koji tu instituciju vodi od 2004.

Izvor: Agencije