Ebadi: Stidim se intervencije Irana u Siriji

Ebadi tvrdi da Iran i finansijski i vojno podržava sirijski režim i direktno učestvuje u ratu u Siriji (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad treba biti procesuiran na Međunarodnom sudu za ljudska prava, izjavila je iranska nobelovka Shirin Ebadi komentirajući snimke i izvještaje objavljene o ratnim zločinima u Siriji, piše Anadolija.

“Ja se, kao Iranka, stidim intervencije moje zemlje u Siriji, u kojoj su civili zlostavljani i ubijani. Izvinjavam se narodu Sirije”, dodala je. 

Kazala je kako je riječ o nepobitnim dokazima da sirijski režim čini zločine protiv čovječnosti.

Naglasivši da protiv Assada nije podignuta optužnica pred Međunarodnim krivičnim sudom jer Sirija nije njegova članica, Ebadi je podsjetila da ni Sudan nije bio država članica ali da je na inicijativu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda sudanski lider Omar al-Bashir ipak procesuiran.

Dodala je da bi prema toj formuli bilo moguće procesuirati i Assada, ali da je protiv takvog poteza Rusija koja vetom štiti svoje interese u Siriji.

Poziv svjetskoj javnosti

Ebadi tvrdi da Iran i finansijski i vojno podržava sirijski režim i direktno učestvuje u ratu u Siriji.

Kazala je da iranski vojnici u Siriji vrše i obuku sirijskih vojnika, ali i učestvuju u operacijama koje su do sada odnijele hiljade ljudskih života.

“Narod Irana ne odobrava uplitanje svoje zemlje u rat u Siriji, ali ipak Iran šalje svoju vojsku tamo”, tvrdi Ebadi.

Naglasivši neophodnost hitnog prekida sukoba u Siriji i omogućavanja povratka miliona raseljenih Sirijaca, Ebadi je pozvala svjetsku javnost da pomogne ugroženom narodu te zemlje, koji je ostao bez svega.

“Rat nikome ne donosi dobro. Neuspjeh mirovnih pregovora u Ženevi ne bi smio izazvati beznađe. Rješenje se, ipak, mora naći mirnim putem”, poručila je.

Shirin Ebadi (67) iranska je advokatica i osnivačica Centra za zaštitu ljudskih prava u Iranu, koja je 2003. godine dobila Nobelovu nagradu za mir za značajne i pionirske napore u borbi za ljudska prava, pogotovo prava žena, djece i izbjeglica.

Prva je Iranka i muslimanka koja je dobila tu nagradu.

Izvor: Agencije