Afganistan bliže zakonu koji štiti nasilnike

Afganistanski Parlament usvojio je amandman zakona kojim se brani članovima porodica žrtava nasilja da svjedoče pred sudom.

Mnogi su to nazivali teškim udarcem za prava žena u toj zemlji, a borci za prava žena poručili su da će to biti pogubno za žrtve zlostavljanja.

Da bi zakon stupio na snagu, potreban je još i potpis predsjednika Hamida Karzaija, od kojeg su aktivisti zatražili da uloži veto.

Slučajevi nasilja nad ženama u Afganistanu izazivaju veliku medijsku pažnju. Političari ih vide kao priliku za fotografiranje, a lokalne starješine se okupljaju oko bolničkih kreveta.

Ipak, počinioci rijetko završe iza rešetaka, kao u slučaju žene poznate kao Setara, kojoj je suprug odrezao nos i usne.

Ili u slučaju Sahar Gul, koju su članovi suprugove porodice mjesecima držali svezanu i mučili.

Nasilje izaziva šok i osudu, ali često nema suđenja. Počinioci bi sada mogli još lakše izbjegavati kaznu.

‘Beznačajni zakoni’

„Žena koja je žrtva nasilja u porodici neće moći svjedočiti protiv supruga. Djevojčica koja je prisiljena na brak neće moći svjedočiti protiv oca. Dakle, zakoni kojima se nasilje u porodici, prisilni brakovi i sklapanje brakova sa maloljetnicima definiraju kao nezakoniti, postat će beznačajni“, tvrdi Heather Barr iz organizacije Human Rights Watch.

Članovi porodice u Afganistanu su najčešće počinioci nasilja u kući. Mali broj ljudi sada će moći svjedočiti u korist žrtve.

Članica Parlamenta Fouzia Koofi kaže da je ovo samo jedan od brojnih poteza konzervativaca koji žele poništiti ono što je u posljednjih 13 godina postignuto u oblasti prava žena.

„Prvo moramo imati pravne dokumente, pisane zakone, a zatim možemo tražiti svoja prava. Ako nema zakona zabilježenih na papiru, koji su dio pravosudnog sistema, kako možemo tražiti svoja prava“, pita se Koofi.

Mnogima je teško povjerovati da je uopće moguće onima koji krše prava žena olakšati izbjegavanje kazni. Aktivisti kažu da se ovakvim izmjenama zakona dokazuje da jeste.

Izvor: Al Jazeera