Trka za oružjem: Kina sve bliže SAD-u

Kina sa 112 milijardi dolara već danas ima drugi najveći vojni budžet u svijetu (AP)

Borbeni zrakoplovi, nosači zrakoplova, bespilotne letjelice: Kina nastavlja svoju trku za oružjem i do 2050. bi se mogla po vojnoj snazi izjednačiti sa SAD-om, stoji u redovitom godišnjem izvješću Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) o ravnoteži moći u svijetu.

Potvrđujući još jednom “strahovitu dominaciju” SAD-a, svjetskog prvaka u vojnoj potrošnji 2013. s 600,4 milijarde dolara, IISS potvrđuje i činjenicu koja je s godinama sve očitija – da je Kina sve bliže SAD-u, prenosi Hina.

Kina sa 112 milijardi dolara već danas ima drugi najveći vojni proračun u svijetu, koji bi se po veličini mogao izjednačiti s američkim do kraja 2030-ih godina, a 2050. bi se mogla izjednačiti i operativna vojna moć dviju zemalja, smatraju stručnjaci instituta čije je sjedište u Londonu.

Rast potrošnje u Aziji

Međutim, te projekcije, upozorava IISS, ipak su “nesigurne”, jer se oslanjaju na pretpostavku da će Kina zadržati unutarnju političku stabilnost i značajan gospodarski rast, “u visini od blizu deset posto”.

Porast moći Kine, koja ulaže mnogo više od Rusije (68,2 milijarde dolara) i Saudijske Arabije (69,6) potaknuo je, smatra IISS, i rast potrošnje na cijelom azijskom kontinentu, koja se od 2010. do 2013. povećala za 11,6 posto (bez inflacije).

Istodobno su kriza i proračunski rezovi uzrokovali pad potrošnje u vojne svrhe u Europi za 2,5 posto u istom razdoblju, a samo Velika Britanija je toliko smanjila vojni proračun da je pala na 5. mjesto u svijetu.

Izvor: Agencije