Poruka Kairu: Oslobodite novinare Al Jazeere

Bijela kuća je pozvala Vladu Egipta da oslobodi novinare Al Jazeere. Snimatelj Mohammed Badr je oslobođen optužbi i pušten na slobodu, dok su preostala četverica članova Al Jazeere još u pritvoru.

Bijela kuća obično je jako oprezna kad govori o Egiptu. Rijetko komentira bilo koje pitanje, kako ne bi dodatno pogoršala odnose s Kairom.

Jučer nisu bili toliko suzdržani u odgovoru na pitanje u  vezi s uhićenjem producenata Al Jazeere English Bahera Mohammeda i Mohammeda Fahmyja, te dopisnika Petera Grestea i Abdullaha al-Shamija s Al Jazeere Arabic.

Bijela kuća: Zatražili smo oslobađanje

“Ove osobe, bez obzira na to kojoj organizaciji pripadaju, trebale bi biti zaštićene i trebalo bi im biti omogućeno da obavljaju svoj posao u Egiptu. Egipatska tranzicija može se nastaviti samo ako svi Egipćani budu imali slobodu izražavanja bez straha od zastrašivanja ili nasilja. Nedavno odobreni Ustav Egipta jamči osnovna prava i slobode, a egipatska prijelazna Vlada ima odgovornost da ih zaštiti. Da odgovorim na vaše pitanje, izrazili smo svoju zabrinutost izravno Vladi Egipta i izričito tražili od njih da odbace optužbe i oslobode novinare i akademike koje drže u pritvoru”, izjavio je Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće.

Na pitanje hoće li razmotriti prekid slanja pomoći ako se to nastavi Carney kaže: “Mislim da potpuno jasno i izravno poručujemo da smo duboko zabrinuti zbog toga što se time krši sam Ustav, koji omogućava slobode koje su značajne i za nas i za egipatski narod. To smo jasno rekli i egipatskoj Vladi.”

“Američki dužnosnici su uvijek vjerovali da su za utjecaj koji imaju u Egiptu zaslužne dvije stvari – vojna oprema i oružje, te gotovina. Prošle godine predsjednik Barack Obama odlučio je obustaviti slanje dijela vojne pomoći Egiptu i smanjiti dostavu druge vrste pomoći. Međutim, Kongres je upravo usvojio zakon koji će administraciji znatno olakšati slanje pune pomoći Egiptu tijekom 2014. godine”, javlja iz Washingtona reporterka Al Jazeere Patty Culhane.

‘Novinarstvo nije terorizam’

Bez prijetnji konkretnim mjerama nije poznato koliko će ove riječi biti ozbiljno shvaćene. Međutim, činjenica je da ih je u Bijeloj kući izgovorio glavni glasnogovornik predsjednika i da su odjeknule širom svijeta.

U Nairobiju, gdje je radio Peter Greste, njegove pristaše prosvjedovale su jučer ispred zgrade egipatskog veleposlanstva.

Poručili su da “Novinarstvo nije terorizam!”, što je poruka koju prenose i kolege i konkurenti na svim kontinentima.

Ovi snimci se pojavljuju na svim društvenim medijima. Sve je više utjecajnih i običnih ljudi iz mnogih zemalja koji šalju istu poruku: “Nitko ih neće ušutkati, novinari Al Jazeere moraju biti oslobođeni.”

Izvor: Al Jazeera