CAR: Vojnici linčovali čovjeka na svečanosti

Vojnici su čovjeka nekoliko puta proboli nožem, te ga udarali ciglama dok nije preminuo (AP)

Grupa vojnika u prijestolnici Centralnoafričke Republike je na svečanoj ceremoniji linčovala čovjeka za kojeg su posumnjali da je pobunjenik, nekoliko minuta nakon što je nova prelazna predsjednica Catherine Samba-Panza održala govor u kojem je obećala da će vratiti sigurnost u zemlju.

Vojnici i regruti, od kojih su neki bili u uniformi, optužili su čovjeka u publici koji je slušao govor predsjednice da je član pobunjeničke grupe Seleka, koja je preuzela vlast u udaru prošlog marta, kazali su svjedoci za agencije Reuters i AP.

Naveli su da su napadači čovjeka nekoliko puta proboli nožem, te da su ga udarali ciglama dok nije preminuo.

Vojnici su zatim gazili beživotno tijelo, te ga vukli gotovo golog kroz ulice, dok su lokalni stanovnici gledali i pravili fotografije.

Peter Bouckaert, direktor u organizaciji Human Rights Watch, na Twitteru je napisao da je tijelo ubijenog čovjeka na kraju spaljeno.  

On je objavio fotografiju čovjeka koji drži odsječeni ud pored lomače, a u pozadini se vidi francuski vojnik koji gestikulira.

Brojne žrtve i izbjeglice

Deset minuta ranije, otprilike 20 metara dalje, Samba-Panza se obratila publici u kojoj je bilo najmanje 1.000 vojnika na svečanoj ceremoniji koja je trebala naciji predstaviti ujedinjenu vojsku, koja se povukla tokom vladavine Seleka.

„U roku od mjesec dana željela bih u potpunosti osigurati veću ulogu države i cilj mi je da se držim svoje riječi“, rekla je predsjednica na skupu u trening-centru.

Grupa Seleka, koju većinom čine Muslimani, zabranjena je nakon inauguracije predsjednice prošlog mjeseca.

Većinski kršćanska zemlja je zapala u haos otkad je Seleka zbacila predsjednika Francoisea Bozizea i postavila Michela Djotodia na njegovo mjesto.

Prema podacima UN-a, u krvavim sukobima od 5. decembra između muslimanskih pobunjenika i mješavine lokalnih kršćanskih milicija i drugih boraca, koji traže osvetu zbog preuzimanja vlasti, ubijeno je više od 2.000 ljudi.

Najmanje milion ljudi, četvrtina populacije ove bivše francuske kolonije, pobjeglo je iz svojih domova.

Prisustvo 1.600 francuskih vojnika i 5.000 afričkih trupa do sada nije pomoglo da se zaustavi osvetničko nasilje.

‘Vratiti red i mir’

Samba-Panza, koju je imenovao Parlament prije dvije sedmice, nakon što je lider državnog udara Djotodia odstupio sa vlasti pod međunarodnim pritiskom, u svom je govoru navela kako će trebati vremena da se vrati red i mir.

„U određenom trenutku svi će biti odgovorni za svoja djela, upozoravam izgrednike koji nastavljaju sijati nemir u zemlji.“

Pozvala je, također, bivše vojnike da se prijave na dužnost, rekavši da će oni koji to ne urade biti smatrani dezerterima.

Centralnoafrička Republika, jedna od najsiromašnijih afričkih zemalja, uprkos tome što je bogata mineralima, ima historiju nestabilnosti i doživjela je pet udara i nekoliko pobuna nakon stjecanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine.

Prema mirovnom sporazumu koji je postignut prošle godine, izbori bi se trebali održati u februaru 2015. godine.

Izvor: Agencije