Podrška zatvorenim novinarima Al Jazeere

https:http://up.massrelevance.com/massrel-products/spotlight-v17/index.html?config=StreamRelevance/020414-freeajstaff-photospotlight” style=”border-top-style: none; border-right-style: none; border-bottom-style: none; border-left-style: none; border-width: initial; border-color: initial; border-image: initial; overflow-x: hidden; overflow-y: hidden; ” width=”100%”>

Novinari širom svijeta su protestirali zbog hapšenja osoblja Al Jazeere u Egiptu, koji su u pritvoru već drugi mjesec.

Mnoge od fotografija postavili su na društvenim mrežama članovi Udruženja stranih dopisnika istočne Afrike, čiji je član dopisnik Al Jazeere Peter Greste.

Istovremeno, gotovo stotinu novinara i njihovih prijatelja okupilo se ispred Ambasade Egipta u kenijskoj prijestonici Nairobiju u znak podrške pritvorenim novinarima u Kairu.

Protestno pismo

Novinari Al Jazeere u Egiptu nalaze se u pritvoru u Kairu i suočavaju se s optužbama za priključenje ili pomaganje terorističkoj grupi i nezakonito širenje informacija štetnih po nacionalnu sigurnost, nakon što je egipatska Vlada optužila tu mrežu da je simpatizer zabranjene organizacije Muslimanska braća.

“Novinarstvo nije zločin”, jedna je od parola okupljenih koji su u utorak održali protestni marš ulicama kenijske prijestonice, tražeći da Al Jazeerini novinari budu pušteni iz zatvora.

Robyn Kriel, kopredsjedavajuća nacionalnog udruženja asocijacije novinara, sastala se sa zvaničnikom Ambasade Egipta i uručila mu protestno pismo.

“Jednoglasno vjerujemo da je egipatska Vada pogriješila kada vas je pritvorila. Danas, dostavljajući ovo pismo Ambasadi Egipta, ujedinili smo se u pozivu da vas hitno oslobode”, poručila je Kriel i dodala da je oduševljena podrškom koji su dobili pritvoreni novinari tokom protestnog marša, kao i na Facebooku i Twitteru.

Zahtjev Bijele kuće

Bijela kuća saopćila je da je duboko zabrinuta zbog pooštrenih mjera egipatske Vlade protiv novinara i akademika.

“Ta lica, bez obzira na njihove stavove, potrebno je zaštititi i omogućiti im da slobodno rade svoj posao u Egiptu”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney novinarima.

On kaže da je zatraženo od Vlade u Kairu da povuče sve optužbe i oslobodi novinare i akademike koji su privedeni. 

Tri novinara koji rade za Al Jazeeru, Kanađanin egipatskog porijekla Mohammed Fahmy, Egipćanin Baher Mohammed i Australac Peter Greste, uhapšeni su 29. decembra, nakon što su pripadnici egipatske službe nacionalne sigurnosti pretresli prostorije te televizije u jednom kairskom hotelu.

Greste, nekadašnji novinar BBC-a, 2011. godine je dobio nagradu Peabody, najstariju nagradu u oblasti elektronskih medija za dokumentarac o Somaliji, dok je Fahmi, koji je radio za CNN, ugledni novinar u Kairu i ranije nije bilo poznato da je povezan s Muslimanskim braćom.