CAR: Humanitarna pomoć pod oružanom pratnjom

Iako ima novu privremenu vladu, čini se kako se kriza u Centralnoafričkoj Republici pogoršava, pa se očekuje da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojiti rezoluciju koja će dati mandat vojnicima iz Europske unije da se pridruže mirovnim snagama.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay kaže kako su „muslimanski civili izuzetno ranjivi“ i da bi, bez dodatne pomoći, spirala nasilja mogla – „izmaknuti kontroli“.

U međuvremenu, golemi konvoji kamiona dovoze pomoć Ujedinjenih naroda za stanovnike Banguija.

Nakon što su prošli kroz zemlju punu izgorjelih sela, napuštenih gradova i nemilosrdnih paravojski, kamioni su konačno stigli na rub grada.

„Svi vozači su se bojali. Ostavili smo ih gotovo 100, jer su odbili da prijeđu granicu. Mi vozači smo uglavnom muslimani, a upozorili su nas na to da će svaki musliman koji krene ovim putem biti ubijen“, žali se vozač kamiona Dibrine Soh.

Konvoj je imao naoružanu pratnju, mirovne snage iz Ruande, koja ga je pratila 550 kilometara.

„Potrebno je bilo nekoliko dana da konvoj stigne s kamerunske granice. U ovoj zemlji bezakonja isporuka pomoći za stotine tisuća raseljenih postaje sve skuplja i opasnija“, javlja Al Jazeerin reporter Barnaby Phillips.

Povlačenje Seleka

Novinarska ekipa naišla je i na borce koji su protiv Balaka, koji su promatrali konvoj, hvaleći svoje magične amajlije za koje kažu da ih štite od metaka, uz napomenu kako su jaki i sigurno pobjeđuju u ovom ratu.

U vojarni u Banguiju još jedan znak da se situacija okrenula protiv pretežno muslimanske Seleka paravojske.

Užurbano napuštaju mjesto koje je bilo njihovo glavno zapovjedništvo posljednjih 10 mjeseci, a mirovnjaci iz Burundija će ih odvesti u novu bazu na rubu grada.

Ne sviđa im se što Al Jazeerina ekipa snima njihov odlazak i čini se da je nekima važnije da ponesu ukradeni namještaj, nego oružje.

Upravo tako izgleda neuspjela pobuna u propaloj zemlji, bogatoj samo oružjem za ubijanje.

Uslijedilo je i jezivo otkriće: francuski vojnici u kasarni nalaze zatvorenika kojega su Seleke mučile i ostavile da umre. Neizvjesno je hoće li se izvući, ali sada barem ima šansu.

Ekipa Al Jazeere ušla je i u napuštenu predsjedničku rezidenciju, koju su Seleka-pobunjenici opljačkali i ostavili praznom.

Na kraju, posve je jasno da se za oporavak Centralnoafričke Republike treba početi sa samog dna.

Izvor: Al Jazeera