Amerikanci vraćaju Teheranu novac od nafte

Riječ je o prvoj tranši od 4,2 mlrd dolara od sredstava od nafte koja su dana na raspolaganje Iranu prema sporazumu o nuklearnom programu Teherana (EPA)

Prva tranša pomoći od 550 milijuna dolara namijenjenih ublažavanju sankcija, a o čemu je postignut dogovor u sklopu prijelaznog nuklearnog dogovora s Iranom, uplaćena je na švicarski račun Iranske središnje banke, objavila je iranska novinska agencija IRNA. 

Na temelju podataka iz dobro obaviještena izvora, IRNA prenosi: “Petsto pedeset milijuna dolara zamrznutih iranskih sredstava preneseno je na račun Iranske središnje banke u Švicarskoj.”

Agencija je objavila da je riječ o prvoj rati od ukupno blokirane 4,2 milijarde dolara iranskih prihoda od prodaje nafte, koliko će biti oslobođeno u skladu s dogovorom od 24. studenoga, prenosi Hina.

Šest mjeseci za sveobuhvatni dogovor

Taj sporazum predviđa smanjivanje iranskih nuklearnih aktivnosti u razdoblju od šest mjeseci, od 20. siječnja, a zauzvrat će Iran dobiti ublažavanje sankcija šest svjetskih sila, Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i SAD-a.

Iran je za ublažavanje sankcija pristao smanjiti obogaćivanje uranija. Ugovor stranama daje šest mjeseci da postignu sveobuhvatni dogovor.

Službeni Teheran uporno opovrgava da pokušava proizvesti nuklearno oružje te tvrdi da je iranski nuklearni program namijenjen isključivo mirnodopskoj svrsi.

Izvor: Agencije