Al-Kaida se distancirala od ISIL-a

Nekoliko sirijskih pobunjeničkih koalicija ogorčenih zbog zločina koji se pripisuju ISIL-u okrenulo je oružje protiv te grupe (Al Jazeera)
Nekoliko sirijskih pobunjeničkih koalicija ogorčenih zbog zločina koji se pripisuju ISIL-u okrenulo je oružje protiv te grupe (Al Jazeera)

Glavna komanda Al-Kaide distancirala se od Islamske države Irak i Levant, grupe koja djeluje u Siriji, a sirijska opozicija je optužuje da služi interesima režima Bashara al-Assada, ističući da ta ona nije dio Al-Kaide.

ISIL “nije Al-Kaidin ogranak i nema nikakve organizacijske veze” s mrežom i “nije odgovoran za njezine akcije”, ističe se u saopćenju glavne komande mreže, koju je osnovao Osama bin Laden, objavljenom u nedjelju na nekin internetskim stranicama.

Vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahiri je i prije izjavljivao da je Fronta Al-Nusra jedini ogranak te mreže u Siriji i tako se distancirao od ISIL-a, koji je proistekao iz Islamske države u Iraku, koji se bori u te dvije zemlje.

Optužbe pobunjeničkih koalicija

Nekoliko sirijskih pobunjeničkih koalicija ogorčenih zbog zločina koji se pripisuju ISIL-u i njegove želje za vlašću okrenulo je početkom januara oružje protiv te skupine na područjima na sjeveru Sirije koja su pod kontrolom pobunjenika.

ISIL redovno optužuju, a naročito opozicija, za niz zločina, među kojima za otmice i ubistva civila i pripadnika suparničkih pobunjeničkih grupa.

I Nacionalna koalicija sirijske opozicije ga optužuje da služi interesima režima sirijskog predsjednika.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava izvijestio je u nedjelju o pogibiji najmanje 16 sirijskih pobunjenika na sjeveru Sirije u dva bombaška napada koja je počinio ISIL.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO