Ukrajina: Napetost u turističkoj Odesi

Kriza u Ukrajini odrazila se i na Odesu, grad na jugozapadu zemlje, smješten na obali Crnog mora. Snijeg i ledena kiša okovali su Odesu, dok iz dana u dan zahladnjuju i ukrajinsko-ruski odnosi u ovom gradu, javlja reporeter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Stari vojni brodovi nisu jedina ruska ostavština u gradu. Milionska Odesa, nekadašnja ruska crnomorska baza, poznata je po multikulturalnosti. Ovdje žive pripadnici 130 različitih nacionalnosti. Najbrojniji su i većinu čine Ukrajinci, a tek nešto manje je etničkih Rusa.

Neopredijeljeni građani

Valentin Filipov je proruski orijentiran i protivi se načinu na koji je srušena vlast predsjednika Viktora Janukoviča.

“Ne podržavam Majdan, jer smatran da ulica ne može diktirati volju ljudi. Postoje drugi demokratski instrumenti, poput referenduma i izbora, da se dođe do željenog cilja”, kaže Filipov.

Preko ulice do promjene vlasti i režima za Ivana je legitiman način. Podržava Euromajdan, učestvovao je u protestima u Kijevu, ali njihovim rezultatima nije u potpunosti zadovoljan. Suprotstavljene strane na trenutnu situaciju ne gledaju kao na podjelu naroda.

“Mi podržavamo mirne proteste, želimo svoje mišljenje slobodno izraziti da nas niko ne dira”, kaže Ivan.

“Sve je to stvar pojedinaca, kako na nekoga utječe PR, bilo Euromajdana ili bilo koga drugoga. No, rješenje je važno, da ljudi ne izgube kontrolu”, smatra Valentin Filipov.

Prema posljednjim istraživanjima lokalnih medija, više od polovine stanovnika ovog grada je neopredijeljeno.

Proruski i proevropski protesti

Proteklih sedmica je na gradskim ulicama održano nekoliko proruskih i proevropskih protesta. Na njima je s obje strane učestvovaloo nekoliko stotina ljudi, a velikih sukoba nije bilo.

Najteži se dogodio prije sedam dana, kada su tzv. Tituske, navodni plaćenici bivšeg režima Viktora Janukoviča, na proevropskom protestu pretukli nekoliko novinarskih ekipa. Među njima i lokalnog fotoreportera.

“Ne hodam po Siriji, već hodam po Ukrajini, po Odesi”, kaže fotoreporter Maks Vojtenko.

“Od ove subote gradom idem s pancirom i kacigom, a nigdje ne idem bez pištolja. Isto su učinili i ostali novinari ovdje u gradu”, kaže Vojtenko.

Upravo zbog rasta napetosti stanovnici Odese, koji živi prvenstveno od turizma, strahuju kako će se kriza vlasti odraziti i na zaradu, odnosno sve manji broj ruskih gostiju.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada