Pušteni pritvoreni sinovi turskih ministara

Nakon puštanja iz pritvora tih pet osoba, u okviru istrage o korupciji u Turskoj, u pritvoru nije ostala nijedna osoba (Getty Images)

Republičko tužilaštvo u Istanbulu donijelo je odluku da pet osoba protiv koji se vodi istraga o korupciji u petak bude pušteno iz pritvora, javlja Anadolija.

U okviru istrage o korupciji u Turskoj, poznatijoj kao “17. decembar”, iz pritvora su pušteni privrednik Reza Zarrab, kao i sinovi bivših ministara Baris Guler, Salih Kaan Caglayan, Hikmet Tuner i Ozgur Ozdemir.

Tužilaštvo je spomenutim osobama zabranilo izlazak iz Turske i jednom sedmično moraju se javljati u policiju.

Sprečavanje korupcije

Nakon puštanja iz pritvora tih pet osoba, u okviru istrage o korupciji u Turskoj, u pritvoru nije ostala nijedna osoba. A s ciljem suzbijanja i sprečavanja korupcije i sličnih krivičnih djela, u decembru 2013. godine privedeno je nekoliko desetaka njih. Među privedenima su se nalazile i osobe poznate javnosti.

Privedeni se sumnjiče za umiješanost u kriminalne radnje, kao što su “pranje novca, krijumčarenje zlatom i davanje mita državnim službenicima”.

Turska policija je 17. decembra u okviru istrage o navodnom podmićivanju prilikom objave javnih konkursa u Istanbulu uhapsila sinove trojice ministara.

Izvor: Agencije