Nova mreža satelita u svemiru

Američka svemirska agencija NASA i Japanska svemirska agencija lansirale su jedan od najsofisticiranijih setova satelita ikada proizvedenih. Prvi od devet satelita lansiran je sa japanskog otoka prije nekoliko sati. Trebao bi pomoći boljem razumijevanju globalnih klimatskih promjena.

Voda je osnovni faktor života na Zemlji. Ipak, samo tri posto vode na planeti je svježe, a naše saznanje o tome kada i gdje će padati kiša ograničeno. To čini prognozu vremenskih prilika, upravljanje vodenim resursima i sprečavanje prirodnih katastrofa – kompleksnim zanimanjima.

Upravo zato su NASA i njeni partneri lansirali novu mrežu satelita u svemir. Prvi među njima, četiri tone teška svemirska opservatorija, kružit će oko Zemlje i bilježiti, do sada neviđenom preciznošću, kada, gdje i koliko pada snijega ili kiše.

Podaci svaka tri sata

Chris Riley sa Univerziteta u Lincolnu kaže: “Kada mjerite količine snijega i kiše na površini Zemlje, možete to raditi samo u određenim meteorološkim stanicama, na pojedinim lokacijama, a satelit nam pruža mogućnost da promjene pratimo na mnogo širem području. U slučaju nove mreže satelita, riječ o cijeloj površini i atmosferi Zemlje, i zbog toga su neuporedivo bolja od mjerenja na tlu.”

Kada bude lansirano svih devet satelita, to će omogućiti podatke o cijeloj planeti svaka tri sata. Svaki od satelita posjeduje mikrouređaj namijenjen mjerenju intenziteta i kretanja oluja. Ima ugrađenu radarsku kameru, koja će naučnicima omogućiti izradu trodimenzionalnih karata oluja i praćenje njihovih promjena.

“GPS mreža pomoći će nam u razumijevanju ciklusa padavina i suše koji se događaju širom planete, a to će nam omogućiti bolje upravljanje resursima svježe vode. Moći ćemo bolje prognozirati vremenske katastrofe, poput uragana, ali i poplave i periode suše”, tvrdi Riley.

Naučnici se nadaju da će nova mreža satelita donijeti premoć čovječanstvu u borbi s izazovima života na Zemlji.

Izvor: Al Jazeera