Iran ne namjerava ukinuti nuklearni program

Zarif je kazao kako se nada da će se sporazum o nuklearnom programu postići do kraja jula, iako bi se pregovori mogli produžiti za još pola godine (AP)

Iran je spreman na rješavanje međunarodne zabrinutosti u vezi s njegovim atomski aktivnostima, ali će svoj nuklearni program zadržati “netaknutim” i neće ga ukinuti, rekao je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Njegova izjava ukazuje na to da Teheran neće pristati na zatvaranje nuklearnih postrojenja tokom pregovora s predstavnicima šest svjetskih sila o konačnom rješenju desetljeće dugih razmirica o nuklearnim aktivnostima zemlje, prenosi Hina.

Pregovori su počeli prošle sedmice u Beču, kada su obje strane ocijenile da su ostvarile “dobar početak”, ali se i složile se da je plan koji bi trebao dovesti do dugoročnog sporazuma u predstojećih nekoliko mjeseci vrlo ambiciozan.

Nade Zapada

Vlade zapadnih zemalja nadaju se da će do kraja jula uspjeti postići sporazum koji bi Zapadu omogućio da konačno odahne i prestane brinuti o mogućoj vojnoj dimenziji iranskoga nuklearnog programa, a Teheranu bi omogućio potpuno ukidanje sankcija koje štete ekonomiji zemlje.

Zarif je novinarima tokom posjeta New Delhiju kazao kako se nada da će se sporazum postići do kraja jula, iako bi se pregovori mogli produžiti za još pola godine ukoliko obje strane na to pristanu.

“Nadam se da ćemo do kraja jula postići konačni dogovor, te ga početi primjenjivati. Uvjeravam vas da Iranci imaju političku volju i dobru vjeru kakve su potrebne da bi se postigao takav cilj”, rekao je Zarif.

Izvor: Agencije