Smrtonosna eksplozija potresla Mogadishu

Bombaš je skrenuo svoj automobil u čajdžinicu, gdje su sjedili pripadnici državne sigurnosti, a zatim detonirao bombu, saopćila je policija (AFP)

Najmanje deset osoba je ubijeno u eksploziji kada je bombaš-samoubica zabio svoj automobil u čajdžinicu u blizini sjedišta državne sigurnosti u somalskoj prijestolnici, kazao je viši policijski zvaničnik informativnoj agenciji Reuters.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, drugi u gradu tokom proteklih sedam dana, nakon što je grupa Al-Shabab, koja je povezana sa Al-Kaidom, saopćila da su oni odgovorni na napad na predsjedničku palatu prošlog petka.

“Bombaš je skrenuo svoj automobil u čajdžinicu gdje su sjedili pripadnici državne sigurnosti, a zatim detonirao bombu. Do sada je potvrđeno da je poginulo 10 ljudi, među kojim su pripadnici državne sigurnosti i civili. Čajdžinica je u potpunosti uništena”, kazao je Reutersu pukovnik Abdul Kadir Hussein, viši policijski zvaničnik.

“Meta samoubilačkog napada automobilom-bombom je bio automobil državne sigurnosti, koji je prolazio pored ovih čajdžinica. Mi smo do sada prenijeli sedam prvih civila”, kazao je Reutersu Abdullahi Hassan, okružni povjerenik mogadiškog okruga Abdiasis.

Kafić, koji se nalazi u blizini gradske plaže Lido, navodno je bio popularan među zvaničnicima sigurnosti, prenijela je informativna agencija AFP.

Reutersov svjedok je izbrojao osam poginulih.

Napad na palatu

U petak je Al-Shabab napao dobro utvrđenu palatu predsjednika Hassana Sheikha Mohamuda, poznatoj kao Vila Somalija, nakon čega su uslijedile eksplozije i razmjena vatre.

Grupa povezana sa Al-Kaidom, Al-Shabab, kontrolira veći dio južne somalijske regije od 2006. do 2011, kada su ih snage Afričke unije, koje su poslale druge afričke zemlje, protjerale iz Mogadishua, a zatim izbacile iz većeg dijela urbanih centara.

Grupa koja želi da nametne strogu verziju islamskog zakona i dalje pod kontrolom drži veliki dio ruralne teritorije u južnoj Somaliji, te manje gradove i sela, uključujući glavno obalsko uporište Barawe.

Napad je došao u periodu očitog porasta bombaških napada Al-Shababa u samom Mogadishuu, te u njegovoj okolici, a tokom noći su ispaljivane minobacačke granate na veliki, dobro čuvani aerodromski kompleks, na kojem su smještene blizu 22.000 pripadnika Afričke unije, koji se bore protiv Al-Shababa. U kompleksu su, također, smještene strane diplomate i humanitarni radnici.

Izvor: Agencije