Sigurnost u fokusu proizvođača mobitela

Nakon što je prisluškivanje američke Nacionalne sigurnosne agencije izašla na vidjelo, proizvođači mobilnih telefona sve se više fokusiraju na sigurnost. Praktično, to podrazumijeva enkripciju poziva i SMS poruka.

Sa svjetskog kongresa mobilnih telefona u Barceloni novinar Al Jazeere Tarek Bazley donosi priču o takozvanom crnom telefonu. Tehnologija je trebala život učiniti boljim, a ljudi su, umjesto toga, izgubili privatnost, poručuju hakeri.

Nakon slučaja Edward Snowden postalo je svima jasno s kojom lakoćom država pristupi privatnim podacima građana preko mobilnih mreža. Švicarska startup kompanija Blackphone odlučila je napraviti određene promjene.

“Status quo operativnih sistema mobilnih telefona omogućio je da se informacije dijele ne samo bez novčane naknade, nego i bez znanja korisnika”, kaže Tom Weir-Jones iz ove firme.

Sistem enkripcije

Princip Blackphonea zasniva se na tome da ako razgovarate s nekim ko ima isti uređaj operater ima uvid u vašu lokaciju i samu činjenicu da razgovarate. Sadržaj razgovora ostaje privatan.

“Posljednje generacije smartphonea opremljene su većim ekranima i jačim procesorima, ali niko se nije posvetio privatnosti. Postavlja se pitanje jesu li proizvođači i mobilni operateri spremni segment sigurnosti učiniti sastavnim dijelom svojih proizvoda”, javlja Al Jazeerin novinar.

Jedan operater, Deutsche Telekom, objavio je upravo takve namjere. Sprema se da klijentima ponudi sistem enkripcije za pozive i SMS poruke kojeg licencira njemačka kompanija Cryptophone. Ova firma već uveliko prodaje svoje uređaje klijentima širom svijeta i tvrdi kako je potražnja naročito porasla nakon afere Snowden.

“U Njemačkoj smo imali mnogo iskustva s totalitarnom državom i znamo da država ili bilo koja njena agencija ne bi trebala znati s kim razgovarate i o čemu. To su privatni razgovori i trebali bi ostati takvi”, smatra Bjorne Rupp (GSMK Cryptophone).

Privilegija vlada

Do sada je tehnologija enkripcije bila rezervirana samo za vlade, koje sada trebaju odlučiti hoće li tu privilegiju podijeliti sa svojim građanima.

“Sada bilježimo trend da tehnologije koje koriste vlade širom svijeta pronalaze svoj put do generalne populacije, što vladama sigurno predstavlja veliki izazov”, govori Con Mallon iz Symanteca.

Za sada građani imaju dvije opcije: platiti više novca za privatnost koju pruža tehnologija enkripcije ili nastaviti vjerovati mobilnim operaterima i vladama da neće zloupotrijebiti svoj položaj i ovlasti.

Izvor: Al Jazeera