NATO sprema “sve opcije” za Afganistan

Rasmussen: Bez zakonskog okvira, jednostavno ne može biti prisustva NATO-a poslije 2014. godine (Reuters)

Sjevernoatlantska alijansa NATO u četvrtak je odlučila pripremiti “sve opcije”, među kojima i “potpuno povlačenje” trupa iz Afganistana, budući da do sada nije postignut sporazum sa zvaničnim Kabulom o ostanku stranih snaga poslije 2014. godine.

“Dogovorili smo se da je neophodno pripremiti se za sve mogućnosti, računajući i opciju odlaska iz Afganistana poslije 2014. godine”, izjavio je generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen nakon sjednice ministara odbrane Alijanse u sjedištu NATO-a u Briselu.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai već mjesecima odbija potpisati bilateralni sigurnosni sporazum (BSA) o američkoj prisutnosti u toj azijskoj državi poslije završetka misije NATO-a u decembru. To pitanje ostavlja nasljedniku na čelu države, koji će biti izabran u aprilu.

Razgovor s Obamom

Barack Obama predsjednika Afganistana telefonirao je početkom sedmice, kako bi ga upozorio da Sjedinjene Američke Države pripremaju potpuno vojno povlačenje iz te zemlje krajem 2014. godine, ali ostavljajući otvorenom mogućnost potpisivanja sporazuma o sigurnosti “kasnije ove godine”.

“Bez zakonskog okvira jednostavno ne može biti prisustva NATO-a poslije 2014. godine. To nije rješenje koje smatramo najboljim za afganistanski narod”, kazao je u četvrtak Rasmussen.

Washington i NATO žele zadržati jedan kontingent od 8000 do 12.000 ljudi u toj zemlji poslije 2014. godine, kako bi obučavali afganistanske snage i izvodili protivterorističke akcije.

Izvor: Agencije