Moguće povlačenje SAD-a iz Afganistana

Obama je u telefonskom razgovoru rekao Karzaiju kako planira potpuno povlačenje američkih vojnika (AP)

Američki predsjednik Barack Obama rekao je afganistanskom lideru Hamidu Karzaiju da će, ukoliko odbije potpisati bilateralni sigurnosni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama (BSA), prema kojem bi dio trupa iz SAD-a ostao u Afganistanu i po završetku tekuće godine, Pentagon povući sve vojnike iz te azijske države.

“Predsjednik Obama je to rekao predsjedniku Karzaiju nakon što je pokazao da najvjerovatnije neće potpisati BSA”, saopćila je Bijela kuća.

Obama je u telefonskom razgovoru rekao Karzaiju kako sada planira potpuno povlačenje američkih vojnika iz države, ali ne isključuje dogovor s narednom vladom u Kabulu i o ostanku američke misije poslije 2014. godine.

Modificirani stav

Ministar odbrane Chuck Hagel će taj modificirani američki stav predstaviti u Briselu, na sastanku s ministrima odbrane NATO-a u srijedu.

Odnosi između Washingtona i Kabula su već godinama kolebljivi, a krajem prošle godine Karzai je donio iznenađujuću odluku o nepotpisivanju tog bilateralnog sigurnosnog sporazuma sa SAD-om, izvještava AFP.

A njegovo potpisivanje je uvjet za milijarde dolara pomoći Afganistanu, u kojem bi u aprilu trebali biti održani izbori za Karzaijevog nasljednika.

Izvor: Agencije