Erdoganov ured: Audiosnimke su podmetnute

Ured turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana priopćio je da su krivotvorene i “potpuno neistinite” audiosnimke na YouTubeu na kojima navodno Erdogan kaže sinu da se riješi velikih iznosa novca na dan kada se doznalo za istragu o mitu u njegovoj vladi.

Posljednjih dana na internetu su se pojavile vijesti o prisluškivanju turske policije tisuća ljudi, uključujući i Erdogana, članove njegovog ureda, šefa obavještajne službe Turske i novinare.

Na jednoj od snimaka, za koju se sumnja da je nastala 17. prosinca, kad su sinovi trojice ministara privedeni u okviru velike istrage o korupciji, navodno je i Erdoganov glas.

Nije potvrđena autentičnost

Agencija Reuters nije mogla provjeriti autentičnost audiosnimaka koje su u ponedjeljak, kasno navečer, postavljene na YouTube, a na kojima se može čuti glas, navodno Erdoganov, kako moli sina da ukloni novac iz njegova doma.

Navodno je riječ o glasovima Erdogana i njegova sina Bilala, koji razgovaraju kako svesti iznose na “nulu”, razdijelivši ih između nekoliko poslovnih ljudi.

U jednom trenutku, navodno, Bilal kaže da treba ukloniti još gotovo 30 milijuna eura.

Snimke koje se pojavljuju dva dana nakon što je Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AK) službeno počela kampanju za lokalne izbore krajem ožujka mogle bi biti posljednje od navodnih otkrića u korupcijskom skandalu za koji Erdogan tvrdi da je orkestriran kako bi ga se skinulo s vlasti.

“Snimke objavljene na internetu ove večeri, zajedno s navodima da je riječ o telefonskom razgovoru između premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njegova sina, potpuno su neistinite i proizvod nemoralne montaže”, priopćeno je iz Erdoganovog ureda.

Optužbe protiv Gulena

Pojedini turski listovi objavili su ranije kako su suradnici u policiji i sudovima Fethullaha Gulena, turskog imama koji živi u SAD-u, prisluškivali telefone turskog premijera, političara i biznismena tri godine.

Erdogan optužuje protivnike u utjecajnoj Gulenovoj skupini da se ponašaju kao “država u državi” s ciljem obaranja njegove vlade, poticanjem velike korupcijske istrage protiv premijerovih bliskih suradnika.

Dokumenta o špijuniranju otkrilo je, prema pisanju turskih listova, novoimenovano tužiteljstvo koje je uspostavljeno poslije masovnih otkaza u policiji i tužiteljstvu zbog korupcijske istrage krajem prosinca prošle godine.

“Oni koji su stvorili ovu prljavu zavjeru usmjerenu prema premijeru Republike Turske odgovarat će pred zakonom”, upozoreno je iz Erdoganovog ureda.

Živa politička aktivnost

Erdogan je, nakon što su se pojavile snimke, održao izvanredni sastanak sa zamjenikom premijera Besirom Atalayjem, ministrom unutarnjih poslova Ekfanom Alom i šefom obavještajne službe Hakanom Fidanom, potvrdio je visoki turski dužnosnik.

Sastalo se i čelništvo glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), a stranački glasnogovornik Haluk Koc pozvao je vladu da podnese ostavku.

“Turska ne može nastaviti svojim putem s ovom prljavštinom, ovim teretom”, rekao je Koc novinarima, a prenose turski mediji.

Korupcijski skandal koji je izbio 17. prosinca pritvaranjem poslovnih ljudi bliskih Erdoganu i sinova triju ministara eskalirao je u jedan od najvećih izazova njegovoj 11-godišnjoj vlasti.

Izvješća o prisluškivanju objavljena su u trenutku kada turski parlament počinje debatu o novom zakonu prema kojem bi obavještajnoj agenciji bile “odriješene ruke” u provedbi tajnih misija nadzora u zemlji i inozemstvu, bez sudskog naloga.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO