Janukovič u bijegu, raspisana potjernica

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i službeno se nalazi u bijegu. Za njim je raspisana potjernica zbog masovnih ubistava civila.

Informaciju da se Janukovič traži pod optužbom za masovna ubistva na svojoj je Facebook stranici napisao i ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, dodajući da se i dalje ne zna tačno gdje se nalazi svrgnuti predsjednik.

“Otvorena je službena istraga zbog masovnih ubistava mirnih građana”, naveo je Avakov na svom profilu.

Dodao je da je izdan nalog za hapšenje Janukoviča, za koga se od subote ne zna gdje je, te nekoliko drugih osoba koje se smatraju odgovornima.

Avakov, također, kaže da je Janukovič u nedjelju navečer bio na Krimu, u privatnoj rezidenciji Balaclava, te da je automobilom krenuo prema nepoznatoj destinaciji, zajedno sa svojim pomoćnikom.

Jacenjuk novi mandatar

“Ukrajinski oporbeni čelnik Arsenij Jacenjuk vjerojatni je mandatar nove ukrajinske vlade, pred kojom stoje teški zadaci i koja će stupiti na dužnost za dan ili dva”, rekao je agenciji Hina eurozastupnik Tonino Picula.

Delegacija Evropskog parlamenta sastala se u ponedjeljak u Kijevu s predsjednikom Parlamenta i privremenim predsjednikom države Oleksandrom Turčinovim te budućim premijerom Jacenjukom, čelnikom stranke Domovina.

“Jacenjuk će biti mandatar vlade, a drugi oporbeni lider Vitalij Kličko vjerojatno će na izbore za predsjednika države”, najavio je Picula.

Nova vlada do kraja ove sedmice mora pribaviti četiri milijarde dolara potrebne za plaće i penzije, odnosno, prema Piculinim riječima, “za elementarno funkcioniranje države”.

Preuzimajući vlast, prozapadni političari otkrili su da je iz državne blagajne u kratkom roku nestalo šest do sedam milijardi dolara deviznih rezervi, koje su sada na historijski niskom niovu.

“Jacenjukova vlada očekuje hitnu financijsku injekciju iz Bruxellesa, ali prije toga i političko priznanje za novu vlast. Žele demokratski legitimitet, jer je Janukovič smijenjen, recimo to tako, u sivoj zoni”, kaže Picula.

U novoj vladi nacionalnog jedinstva neće biti dosad vladajuće Stranke regija, jer to sama ta stranka ne želi.

“Logično, ne žele se kompromitirati suradnjom s novim vlastima pred svojim biračima uoči parlamentarnih izbora. I nova će vlada morati vući vrlo nepopularne poteze, recimo ukidati subvencije kako bi stabilizirala financije i pitanje je koliko će trajati ‘medeni mjesec’ novih vlasti s osiromašenim stanovništvom”, naglašava Picula.

“Već sam spomenuo da je pitanje koliko će trajati ‘medeni mjesec’, a tu je i faktor Maidan. Ti ljudi se ne razilaze. Oni ne žele u vlast, ali su nabijeni emocijama i imaju moralno pravo, jer su podnijeli veliku žrtvu – biti korektiv i pritiskati novu vlast”, kaže Picula.

Ponuđena ‘značajna pomoć’ EU-a

“Evropska unija spremna je ponuditi ‘značajnu’ finansijsku pomoć Ukrajini kada oformi novu vladu, a trebala bi joj ponuditi i jasnu evropsku perspektivu”, najavio je evropski komesar za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn.

“Važno je da ponudimo jasnu evropsku perspektivu ukrajinskom narodu, koji je pokazao predanost evropskim vrijednostima”, rekao je Rehn nakon sastanka sa svjetskim finansijskim čelnicima (G20) u Sydneyu.

“Spremni smo osigurati značajnu finansijsku pomoć Ukrajini kada političko rješenje, utemeljeno na demokratskim načelima, bude finalizirano i kada bude formirana nova vlada, koja će se iskreno i ozbiljno posvetiti institucionalnim i ekonomskim reformama”, kazao je Rehn.

Na pitanje kolika bi ta pomoć mogla biti, Rehn je rekao da EU upravo procjenjuje koliko je Ukrajini potrebno.

“Moramo biti dorasli izazovu ovog historijskog trenutka”, zaključio je Rehn.

EU je do sada Ukrajini nudila pomoć u iznosu od 610 miliona eura.

I MMF spreman

Američki ministar finansija Jack Lew preporučio je prethodno Ukrajini da što prije počne pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom o paketu pomoći kad prelazna vlada preuzme dužnost u Kijevu.

Lew je razgovarao s predstavnikom opozicije Arsenijem Jacenjukom tokom povratka u Washington sa samita G20 u Sydneyu.

“Sjedinjene Države, zajedno s Evropom i ostalima u međunarodnoj zajednici, spremne su dopuniti program pomoći MMF-a kako bi se ublažio učinak reformi na osiromašeno ukrajinsko stanovništvo”, rekao je zvaničnik američkog Ministarstva finansija.

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov rekao je u nedjelju da novi ukrajinski državni vrh očekuje veoma teška zadaća nakon pada Viktora Janukoviča, napose stabiliziranje privrede, koja je, kako kaže, pred stečajem i “srlja u ponor”.

Ponuda Velike Britanije

Velika Britanija spremna je osigurati podršku Ukrajini kroz planove koje bi osmislili MMF i EU, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar finansija George Osborne.

“Još je rano, ali izgleda da je narod Ukrajine odlučio povesti svoju zemlju prema budućnosti, čvršće se povezati s Evropom i mislim da bismo to trebali objeručke prihvatiti”, rekao je on novinarima u Singapuru.

“Trebamo biti spremni osigurati finansijsku podršku kroz organizacije kao što je MMF”, dodao je Osborne.

Ashton u Kijevu

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u ponedjeljak putuje u Kijev, gdje će razgovarati o načinu izlaska iz političke krize i stabilizaciji privrede u toj zemlji, saopćila je u nedjelju njena glasnogovornica.

Ashton se u ukrajinskoj prijestonici treba sastati s “glavnim akterima” i “razgovarati o pomoći EU-a u pronalaženju trajnog rješenja za političku krizu te o mjerama za stabiliziranje privredne situacije” u zemlji, rekla je glasnogovornica u saopćenju.

Evropska unija “pomno” prati stanje u Ukrajini, ponovila je glasnogovornica visoke evropske predstavnice za vanjsku politiku. 

“EU poziva sve strane da nastave iskren i otvoren dijalog radi pronalaženja trajnog rješenja”, ističe se u saopćenju objavljenom u nedjelju u Briselu.

Ashton je ponovila poziv ukrajinskim zvaničnicima da postupaju “odgovorno” kako bi se “očuvalo jedinstvo i teritorijalna cjelovitost zemlje” te da se “nastoji osigurati stabilna, sretna i demokratska budućnost svih ukrajinskih građana”.

EU treba “pratiti demokratsku tranziciju” Ukrajine, gdje se “pojavila snažna nada”, ocijenio je u nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, pozivajući na poštivanje teritorijalne cjelovitosti zemlje.

Privremeni predsjednik

U nedjelju je Parlament Ukrajine privremene predsjedničke ovlasti dodijelio predsjedniku Skupštine Aleksandru Turčinovu, javlja agencija Anadolija.

Na nedjeljnom zasjedanju ukrajinskog Parlamenta prisustvovalo je 339 zastupnika koji su glasali za odluku o imenovanju Turčinova za privremenog predsjednika.

Prema ovoj odluci, Turčinov će obavljati funkciju predsjednika do izbora novog.

Parlament je donio odluku o raspisivanju prijevremenih predsjedničkih izbora 25. maja, nakon što je predsjednika Viktora Janukoviča razriješio dužnosti, pod navodima da je “predsjednik sam sebe svrgnuo, ne obavljajući svoju dužnost”.

Izvor: Agencije