S. Koreja: Izvještaj UN-a opasna provokacija

Komisija UN-a predložila je međunarodnu kaznenu istragu i optužila sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una za pokretanje i širenje nasilja nad civilima (Reuters)

Vlasti Sjeverne Koreje su odlučno odbacile navode iz izvješća povjerenstva Ujedinjenih naroda, ocijenivši da predstavljaju izuzetno opasnu političku provokaciju.

Glasnogovornik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je da panel UN-a radi pod palicom Sjedinjenih Američkih Država i poručio da Washington treba gledati svoja posla.

U priopćenju koje je objavila sjevernokorejska državna novinska agencija glasnogovornik je opisao izvješće UN-a kao “notornu laž” i naglasio da Sjevernokorejci imaju prava koja im po prirodi pripadaju, prenosi Tanjug agenciju AP.

Tročlano povjerenstvo UN-a, kojim je predsjedavao australski sudac, predložilo je u ponedjeljak pokretanje međunarodne kaznene istrage i optužilo sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una za pokretanje i širenje nasilja nad civilima.

Proveli istragu, ali u zemlju nisu ušli

Povjerenstvo je provelo istragu o situaciji u Sjevernoj Koreji, ali nije bilo u mogućnosti posjetiti tu zemlju.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u utorak je pozvala svjetske sile da prijave Sjevernu Koreju tužiteljstvu Međunarodnoga kaznenog suda, jer je objavljen dokument UN-a o zločinima protiv čovječnosti u toj zemlji.

Sjevernokorejski šef snaga sigurnosti, a možda čak i vrhovni vođa Kim Jong-un, morao bi odgovarati pred sudom zato što je zapovjedio sustavno mučenje, izgladnjivanje i ubojstva usporediva s nacističkima, objavili su u ponedjeljak istražitelji UN-a.

“Sad trebamo snažno međunarodno vodstvo kako bi se reagiralo na otkrića istražnoga povjerenstva. Zato pozivam međunarodnu zajednicu, u skladu s preporukama iz izvješća, da iskoristi sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, uključujući i prijavu Međunarodnom kaznenom sudu, kako bi se postiglo da netko odgovara”, kaže se u priopćenju Navi Pillay, izdanome u Ženevi.

Kirby: Zločini poput nacističkih

Neovisno tijelo istražitelja UN-a, pod vodstvom Michaela Kirbyja, preporučilo je da UN stanje u Sjevernoj Koreji prijavi haškom ICC-ju ili da osnuje poseban sud.

Kirby je izjavio za Reuters da zločini koje je tim stručnjaka katalogizirao u izvješću na 372 strane podsjećaju na zločine koje su nacisti počinili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U izvješću neovisnih istražitelja navode se zločini kao što su ubojstva, mučenja, silovanja, otmice, porobljavanje, izgladnjivanje i egzekucije.

Izvor: Agencije