U zračnom napadu ubijeno 15 talibana

Pozicije talibana su bombardirane u znak osvete zbog njihovih nedavnih napada (EPA)
Pozicije talibana su bombardirane u znak osvete zbog njihovih nedavnih napada (EPA)

U napadu pakistanskih borbenih aviona na skrovišta talibana u sjeverozapadnoj oblasti Pakistana ubijeno je 15 pobunjenika, saopćili su zvaničnici.

“Potvrđeno je da je 15 talibana, među kojima ima i stranaca, ubijeno u ovim zračnim napadima”, izjavio je agenciji AFP neimenovani istaknuti sigurnosni zvaničnik.

Agencija Reuters je prenijela da je među ubijenima 13 stranaca.

On je dodao da je bombardirano mjesto Mir Ali i okolne oblasti u Sjevernom Vaziristanu, kao i da su uništene velike količine oružja i municije.

Drugi sigurnosni zvaničnik je naveo da su pozicije talibana bombardirane “u znak osvete zbog njihovih nedavnih napada”.

Pogubili 23 vojnika

Napad je uslijedio dan nakon što su pobunjenici ponudili prekid vatre radi obnavljanja pregovora, koji su ranije ove sedmice propali.

Pakistanska grupa Tereek-e-Taliban je u srijedu saopćila da je spremna na prekid vatre, ako bi sigurnosne snage prekinule da ih napadaju i hapse.

Mirovni pregovori između Vlade Pakistana i talibanskih pobunjenika propali su u ponedjeljak, nakon što su pobunjenici rekli da su pogubili 23 vojnika u znak osvete zbog vojnih operacija u regijama kod afganistanske granice.

Irfan Siddiqui, glavni Vladin pregovarač s talibanima, izjavio je da su pregovori otkazani, te da nema smisla sastati se s njihovim predstavnicima nakon ubistva vojnika.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif osudio je u ponedjeljak navodna ubistva i nazvao ih “gnusnim”.

Negativan utjecaj

“Takvi incidenti imaju izuzetno negativan utjecaj na dijalog kojim se želi unaprijediti mir”, naglasio je Sharif.

Četveročlani Vladin pregovarački tim odmah se povukao iz mirovnih pregovora, koji su trebali biti održani u ponedjeljak u sjeverozapadnom gradu Akora Khattaku.

Sharif je početak pregovora s talibanima objavio 29. januara, kako bi se “dala još jedna prilika miru”, nakon sedmogodišnje pobune koja je odnijela gotovo 7.000 života.

Posmatrači kažu da se dvije strane razilaze u mišljenjima o bitnim pitanjima, a neki stručnjaci dvoje da su talibanski čelnici u stanju kontrolirati cijelu organizaciju u kojoj se neke frakcije, kako se vjeruje, protive miru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO