Dogovorena mapa puta za iranski program

Ashton: Postoji još mnogo toga da se učini i nije jednostavno, ali smo dobro počeli (EPA)

Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton i ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif saopćili su u četvrtak u Beču da je dogovorena mapa puta do konačnog rješenja u vezi s nuklearnim programom Teherana.

“Identificirali smo sve teme o kojima moramo razgovarati da bismo dobili potpuno rješenje”, objasnila je Ashson u kratkom obraćanju novinarima.

“Postoji još mnogo toga da se učini i nije jednostavno, ali smo dobro počeli”, dodala je ona.

Ashton je kazala da je dogovoren sastanak u naredna četira mjeseca i da će već početkom marta biti održani tehnički razgovori na diplomatskom nivou.

Dugogodišnji spor

Sljedeća runda razgovora Ashton i Zarifa zakazana je za 17. mart u Beču.

Iran je postigao dogovor sa šest svjetskih sila o planu pregovora o svom nuklearnom programu, a sljedeći će sastanak biti održan u martu u Beču, izjavio je u srijedu navečer jedan viši iranski zvaničnik, nakon dvodnevnih razgovora u austrijskom glavnom gradu.

To znači korak naprijed u teškom traganju za rješenjem spora koji traje godinama, iako su gledišta dviju strana o mogućem rješenju još vrlo različita, tim više što su Iran i Sjedinjene Američke Države nedavno dali do znanja kako konačni sporazum nije moguć.

Pregovarači Irana, s jedne strane i svjetskih sila (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Kina i Rusija), s druge, od utorka razgovaraju u Beču o mogućem planu pregovora o konačnom dogovoru o iranskom nuklearnom programu.

‘Konstruktivni i korisni’

“Učesnici [sastanka] su se dogovorili o planu i nacrtu i sljedeći krug pregovora bit će u drugoj polovini marta u Beču”, rekao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi za iransku službenu novinsku agenciju Irna.

Prije toga, napredak u razgovorima signalizirale su i Sjedinjene Države, prenosi Fena.

“Današnji [srijeda] razgovori, na kojima je bilo riječi o postupcima i o sadržaju, bili su konstruktivni i korisni”, kazao je jedan viši zvaničnik američkog State Departmenta.

Zvaničnici šest svjetskih sila nisu komentirali Araqchijevu izjavu, koja je prenesena i na iranskom televizijskom kanalu koji emitira na engleskom jeziku.

SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka žele dugoročan sporazum, koji bi Irancima omogućio prihvatljive nuklearne aktivnosti, a Zapad bi konačno odahnuo i prestao brinuti o mogućoj vojnoj dimenziji iranskog nuklearnog programa.

Ublažiti godine neprijateljstva

Prioritet Teherana je potpuno ukidanje sankcija koje štete ekonomiji zemlje.

Pregovori će se najvjerovatnije otegnuti na nekoliko mjeseci.

Mogli bi ublažiti godine neprijateljstva između naftom bogatog Irana i Zapada, umanjiti opasnost od novog rata na Bliskom istoku, preobraziti ravnotežu moći u regiji i zapadnim kompanijama pružiti mogućnost poslovanja.

Iranska novinska agencija ISNA je u srijedu poslijepodne izvijestila kako je dogovoren plan dnevnog reda, no još nije finaliziran, a izvor blizak pregovorima kazao je kako rad na takvom tekstu nije još ni počeo.

Izvor: Agencije