Prosvjed Čerkeza protiv Igara u Sočiju

Više stotina turskih državljana čerkeskog podrijetla okupilo se na ulici Neovisnosti u Istanbulu prosvjedujući protiv skorašnjeg održavanja Zimskih olimpijskih igara u ruskom Sočiju i poručilo kako je nemoralno održavati Igre u gradu u kojem je, kako tvrde,  počinjen genocid nad njihovim precima.

Mladi aktivisti čerkeske dijaspore u Turskoj već se godinama okupljaju kako bi koordinirali svoju kampanju protiv Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

„Želimo da naš glas dopre do sportaša iz cijelog svijeta. Cilj je da im kažemo što se zapravo dogodilo u Sočiju, kome zapravo pripada taj grad – pripada li on Kazacima, Čerkezima ili Rusima? Sportaši koji će se natjecati tamo moraju znati stvarnu povijest toga grada. Cilj nam je ispričati istinu“, poručuje Firat Emre Tletseruk, koordinator kampanje „No Sochi“.

Čerkeski aktivisti kažu da je nad njihovim precima počinjen genocid kada je ruska vojska zauzela Čerkeziju polovicom 19-og stoljeća.

Nisu protiv održavanja Zimskih olimpijskih igara u Rusiji, ali smatraju kako nije moralno njihovo održavanje u Sočiju – „na kostima njihovih predaka“.

Deportacije Čerkeza

„Većina mladih turskih državljana koji su se okupili ovdje na ulici Nezavisnosti u Istanbulu – čerkeskog su porijekla. Oni su svjesni da svojim protestima ne mogu spriječiti održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, ali kažu kako jednostavno žele skrenuti svjetsku pažnju na činjenicu da je nekad postajala zemlja koja se zvala Čerkezija i da su njeni stanovnici prisilno deportovani – upravo iz luke Soči“, javlja iz Istanbula reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Kolektivno sjećanje o patnji i masovnim deportacijama Čerkeza nakon invazije ruske vojske veoma je prisutno među čerkeskom dijasporom.

Profesor Ayhan Kaya već godinama istražuje čerkesku povijest i kaže kako njihove tvrdnje o počinjenom genocidu nisu neutemeljene.

„Ako pogledate brojeve progonjenih, istrijebljenih, brojeve onih koji su prisiljeni da napuste svoje domove, onda možete reći da je riječ o genocidu. Rusi su se očito pokušavali riješiti cjelokupne čerkeske, zapravo muslimanske populacije sjevernog Kavkaza“, konstatira Kaya.

Čerkeski aktivisti širom svijeta svake godine obilježavaju 21. svibnja kao Dan genocida.

Ove godine, Zimske olimpijske igre u Sočiju podudaraju se sa 150-godišnjicom njihovog progona i zato, kažu, uvreda je još veća.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zbog “masakra nad sunitima” Front Al-Nusra je preuzeo odgovornost za prošlosedmične najsmrtonosnije bombaške napade u glavnom gradu Sirije Damasku, što je ponovno stavilo akcenat na najstariji unutarmuslimanski sukob

03 May 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO