Turska pojačava kontrolu interneta

Iz Erdoganove Vlade već su najavili amandmane na odobreni zakon o internetu (EPA)

Turski predsjednik Abdullah Gul potpisao je zakon kojim se pojačava kontrola interneta, te je proglašenje tog zakonskog akta potvrdio na svom Twitter nalogu.

Za ovaj zakon oporbeni zastupnici i skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da krši slobode građana, iako je predsjednika Gula Vlada Turske uvjerila da ublaži neke dijelove kroz kasnije amandmane, prenijela je agencija AFP.

Taj zakon, kao i onaj koji Vladi omogućava veći utjecaj na pravosuđe, kritičari premijera Recepa Tayyipa Erdogana vide kao autoritarni odgovor na istrage korupcije koje potresaju Vladu.

Uskoro i amandmani

Zakon o internetu omogućit će vlastima da blokiraju pristup web stranicama u roku od nekoliko sati bez prethodnog naloga suda, prenio je Reuters.

Vlada navodi da će oba zakona unaprijediti demokraciju time što će vratiti kontrolu nad pravosuđem i što će zaštititi privatnost pojedinaca na interentu.

Ministar komunikacija Lutfi Elvan najavio je ranije kako će Vlada podnijeti Parlamentu amandmane na Zakon o internetu čim ga predsjednik Gul odobri.

Prema tim izmjenama, za dozvolu vlastima za pristup internet-prometu bit će potreban nalog suda, a telekomunikacijske vlasti će morati tražiti odluku suda u roku od 24 sata ako blokiraju pristup internet-materijalu iz razloga privatnosti.

Izvor: Agencije