Novinari za oslobađanje kolega s Al Jazeere

Novinari u Londonu održali su prosvjede ispred zgrade egipatskog veleposlanstva, tražeći puštanje pritvorenih novinara.

Zahtjev za puštanjem kolega s Al Jazeere novinari su iskazali noseći transparente.

Egipatskim predstavnicima uručili su pismo u kojem ističu neprihvatljivost takvog kršenja novinarskih prava i sloboda.

Suđenje novinarima, optuženim za promoviranje nasilja i podjela te suradnju s Muslimanskom braćom, počinje sutra u Kairu.

Potpora kolega diljem svijeta

Tri novinara koji rade za Al Jazeeru, Kanađanin egipatskog porijekla Mouhammed Fahmy, Egipćanin Baher Mouhammed i Australac Peter Greste uhićeni su 29. prosinca, nakon što su pripadnici egipatske službe nacionalne sigurnosti pretresli prostorije te televizije u jednom kairskom hotelu.

Snimatelj Mouhammed Badr sa Al Jazeere Arabic oslobođen je optužbi i pušten iz zatvora.

Novinari diljem svijeta već su prosvjedovali zbog uhićenja osoblja Al Jazeere u Egiptu.

Mnoge od fotografija postavili su na društvenim mrežama članovi Udruge stranih dopisnika istočne Afrike, čiji je član i dopisnik Al Jazeere Peter Greste.

Gotovo stotinu novinara i njihovih prijatelja okupilo se nedavno ispred egipatskog veleposlanstva u kenijskoj prijestolnici Nairobiju u znak potpore pritvorenim novinarima u Kairu.

“Novinarstvo nije terorizam!” i apel “Oslobodite djelatnike Al Jazeere” poruke su koje su prenijele kolege i konkurenti na svim kontinentima.

I Bijela kuća je početkom veljače pozvala Vladu Egipta da oslobodi novinare Al Jazeere. 

I Washington tražio oslobađanje

Bijela kuća obično je jako oprezna kad govori o Egiptu. Rijetko komentira bilo koje pitanje, kako ne bi dodatno pogoršala odnose s Kairom.

Ali, nedavno nisu bili toliko suzdržani u odgovoru na pitanje u vezi s uhićenjem producenata Al Jazeere English Bahera Mouhammeda i Mouhammeda Fahmyja te dopisnika Petera Grestea i Abdullaha al-Shamija s Al Jazeere Arabic.

“Te osobe, bez obzira na organizaciju kojoj pripadaju, trebale bi biti zaštićene i trebalo bi im biti omogućeno da obavljaju svoj posao u Egiptu. Egipatska tranzicija može se nastaviti samo ako svi Egipćani budu imali slobodu izražavanja, bez straha od zastrašivanja ili nasilja. Nedavno odobreni Ustav Egipta jamči osnovna prava i slobode, a egipatska prijelazna Vlada ima odgovornost ih zaštititi ih. Da odgovorim na vaše pitanje, izrazili smo zabrinutost izravno Vladi Egipta i izričito tražili od njih da odbace optužbe i oslobode novinare i akademike koje drže u pritvoru”, izjavio je Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće.

Na pitanje hoće li razmotriti prekid slanja pomoći ako se to nastavi, Carney je odgovorio: “Mislim da potpuno jasno i izravno poručujemo da smo duboko zabrinuti zbog toga što se time krši sam Ustav koji omogućava slobode značajne i za nas i za egipatski narod. To smo jasno rekli i egipatskoj Vladi.”

Egipat objavio novu tjeralicu

Istodobno, egipatske vlasti objavile su listu s 20 imena medijskih djelatnika koje traže, a među njima je i osam zaposlenika mreže Al Jazeera, od kojih su četvorica tjednima, a ostali već mjesecima u zatvoru.

Na listi koja je objavljena su i producenti i tehničko vodstvo koje radi za Al Jazeerinu mrežu u Dohi. Svi su odbili optužbe egipatskih vlasti.

Nakon službene objave Kaira, i vodstvo mreže je komentiralo slučaj.

“Novinari postoje da bi pokrivali i ispitivali sve strane svake priče. Ideja da smo emitirali lažne vijesti ne samo da je potpuno pogrešna, već je izazov za samo novinarstvo i ulogu koje novinarstvo igra u informiranju ljudi diljem svijeta o onome što se, zaista, događa. Svi prilozi iz Egipta dostupni su na internetu. Svatko tko ih pogleda može jasno vidjeti da su točni, balansirani i poduprti kvalitetom i integritetom. U izvješćima govorimo o svim stranama kompleksne egipatske priče. Zato optužbe trebaju biti odbačene, a sve naše kolege odmah oslobođene”, priopćio je Al-Anstey, direktor kanala Al Jazeera English.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO