Britanija uvodi nova pravila za useljenike

Zvaničnici Evropske unije su više puta kritizirali Britaniju zbog sve strožijih uvjeta koje postavlja pred useljenike (Reuters)

Britanija je objavila nova pravila za ograničavanje dostupnosti britanskog sistema socijalne pomoći građanima drugih zemalja Evropske unije.

Evropska komisija, koja je i ranije upozorila službeni London da su pravila Evropske unije o slobodi kretanja nepromjenjiva, objavila je kako će provjeriti jesu li ti prijedlozi u neskladu sa zakonodavstvom EU-a, prenosi Hina.

Britanski premijer David Cameron želi smanjiti broj imigranata, ne bi li smirio strahove Britanaca zbog “socijalnog turizma”, kako ga u Britaniji zovu.

Novo pravilo stupit će na snagu 1. marta, a kao uvjet postavlja minimalne prihode.

Određivanje prava

Taj prag odredit će ima li useljenik koji radi u Ujedinjenome Kraljevstvu pravo na širi raspon socijalnih povlastica, kakve se dobivaju ako je osoba klasificirana kao radnik, a ne kao tražitelj posla.

“Britanska je javnost s pravom zabrinuta i hoće da useljenici doprinose ovoj zemlji, a ne da dolaze privučeni socijalnim sistemom”, rekao je ministar rada i mirovinskog sistema Iain Duncan Smith.

Dužnosnici EU-a više puta su kritizirali Britaniju zbog sve strožih uvjeta koje postavlja pred useljenike.

To pogoršava ionako već nategnute odnose Londona i Brisela, jer Britanija hoće ponovno, nakon 40 godina, pregovarati i o uvjetima članstva u EU-u.

Izvor: Agencije