Švicarski predsjednik mora dati objašnjenja

Razgovori Burkhaltera u Berlinu već odavno su predviđeni, dok je susret s francuskim šefom diplomacije Fabiusom nedavno zakazan (EPA)

Švicarski predsjednik Didier Burkhalter sastaje se danas u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a potom u Parizu s ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom, kako bi im ponudio objašnjenja vezana uz referendum o ograničavanju godišnje kvote imigranata iz EU-a, najavljuje agencija France presse.

“Razgovori u Berlinu već su odavno predviđeni, dok je susret s francuskim šefom diplomacije Fabiusom nedavno zakazan”, precizirao je Tilman Renz, glasnogovornik švicarskog Ministarstva vanjskih poslova.

Burkhalter će se u Berlinu, također, sastati s ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom.

Hrvatska kolateralna žrtva

“Predsjednik Konfederacije će se potom uputiti u Pariz, gdje će navečer razgovarati s Fabiusom kako bi ga izvijestio o načinu na koji će Savezno vijeće postupiti nakon provedenog referenduma o masovnom useljavanju”, dodao je glasnogovornik, prenosi Hina.

Švicarski birači su 9. veljače, sa 50,3 posto, glasovali za ograničavanje useljavanja, što dovodi u pitanje sporazum koji državljanima EU-a omogućuje slobodan pristup švicarskom tržištu rada.

Time je Hrvatska postala prva žrtva referenduma održanog u Švicarskoj, čiji rezultati obvezuju tu zemlju da ograniči svoje tržište rada za strance, uključujući i građane EU-a.

Švicarska nije članica Unije, ali je njezin glavni trgovinski partner.

Prema zadnjim statističkim podacima, u zemlji od osam milijuna stanovništva, 23 posto su stranci, što je drugi najveći postotak u Europi, nakon Luksemburga.

Postavši 1. srpnja 2013. godine 28. članica EU-a, Hrvatska je prva kolateralna žrtva švicarskog referenduma, naglašava AFP.

Bruxelles odgovorio protumjerama

Švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga nazvala je hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, dodaje agencija, da joj kaže kako Bern neće moći potpisati u sadašnjem obliku bilateralni sporazum o širenju slobodnog pristupa švicarskom tržištu rada, u kojem uživaju građani EU-a, na državljane Hrvatske.

Europska komisija je, pak, suspendirala pregovore o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i programu razmjene studenata Erasmus, a Bruxelles se na taj potez odlučio upravo nakon što je ta zemlja odbila s Hrvatskom potpisati protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba.

Odmah po objavi rezultata referenduma Bruxelles je najavio protumjere, odnosno istaknuo kako svi međusobni ugovori i sporazumi EU-a sa Švicarskom sada dolaze u pitanje.

“Naravno da poštujemo rezultat referenduma, ali i moramo pokazati da smo veoma razočarani. Žalim zbog takvog ishoda jer smo Švicarskoj nudili neograničen pristup, kao i svim njezinim građanima u EU-u. Sada, Švicarska predlaže ograničavanje građanima EU-a. Mislim da to nije pošteno i da bismo trebali primjenjivati apsolutno ista načela reciprociteta”, poručio je tada Jose Manuel Barroso, predsjednik EK-a.

Izvor: Agencije