Renzi mandatar za sastav nove vlade Italije

Glavni zadatak novog premijera bit će unapređenje ekonomskog stanja zemlje (Reuters)
Glavni zadatak novog premijera bit će unapređenje ekonomskog stanja zemlje (Reuters)

Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano u ponedjeljak je čelnika Demokratske partije (PD) Mattea Renzija očekivano imenovao mandatarom italijanske vlade.

Ti događaji odjeknuli su i izvan granica Italije – zemlje sa jednom od najnestabilnijih ekonomija eurozone, a glavni zadatak novog lidera bit će upravo unapređenje ekonomskog stanja u zemlji.

Renzi je obećao radikalne reforme i vladu koja može preživjeti do 2018. godine.

Uvjeti za koaliciju

Da bi Demokratska partija imala parlamentarnu većinu, Renziju je potrebna koalicija sa malom strankom Novog desnog centra (NCD).

Lider NCD-a Angelino Alfano objavio je uvjete koji moraju biti ispunjeni prije stupanja u koaliciju – vlada ne smije biti previše lijeve orijentacije, o čemu mora biti sklopljen i ugovor.

Renzi bi tako mogao postati treći uzastopni premijer koji funkciju nije dobio nakon glasanja, već predsjedničkom odlukom – nakon Enrica Lette i Marija Montija.

Enrico Letta podnio je ostavku na premijersku funkciju u petak, nakon što je njegova Demokratska partija zatražila da se mjesto oslobodi za Renzija.

Do prije dvije sedmice Renzi je odbijao razgovore o ulasku u vlast bez pobjede na izborima. Ali se njegovo raspoloženje promijenilo kada su najveći italijanski poslovni lobiji i najveći radnički sindikat javno povukli podršku Letti, te pozvali na brže reforme.

U Italiji su posljednjih godina ugašene stotine hiljada kompanija, a nezaposlenost je skočila na nivoe koji nisu viđeni još od 70-ih godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO