Renzi mandatar za sastav nove vlade Italije

Glavni zadatak novog premijera bit će unapređenje ekonomskog stanja zemlje (Reuters)

Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano u ponedjeljak je čelnika Demokratske partije (PD) Mattea Renzija očekivano imenovao mandatarom italijanske vlade.

Ti događaji odjeknuli su i izvan granica Italije – zemlje sa jednom od najnestabilnijih ekonomija eurozone, a glavni zadatak novog lidera bit će upravo unapređenje ekonomskog stanja u zemlji.

Renzi je obećao radikalne reforme i vladu koja može preživjeti do 2018. godine.

Uvjeti za koaliciju

Da bi Demokratska partija imala parlamentarnu većinu, Renziju je potrebna koalicija sa malom strankom Novog desnog centra (NCD).

Lider NCD-a Angelino Alfano objavio je uvjete koji moraju biti ispunjeni prije stupanja u koaliciju – vlada ne smije biti previše lijeve orijentacije, o čemu mora biti sklopljen i ugovor.

Renzi bi tako mogao postati treći uzastopni premijer koji funkciju nije dobio nakon glasanja, već predsjedničkom odlukom – nakon Enrica Lette i Marija Montija.

Enrico Letta podnio je ostavku na premijersku funkciju u petak, nakon što je njegova Demokratska partija zatražila da se mjesto oslobodi za Renzija.

Do prije dvije sedmice Renzi je odbijao razgovore o ulasku u vlast bez pobjede na izborima. Ali se njegovo raspoloženje promijenilo kada su najveći italijanski poslovni lobiji i najveći radnički sindikat javno povukli podršku Letti, te pozvali na brže reforme.

U Italiji su posljednjih godina ugašene stotine hiljada kompanija, a nezaposlenost je skočila na nivoe koji nisu viđeni još od 70-ih godina.

Izvor: Agencije