Novi zapovjednik vojske sirijske opozicije

General Salim Idris prebjegao je iz vojske Bashara al-Assada u julu 2012. godine (AP)
General Salim Idris prebjegao je iz vojske Bashara al-Assada u julu 2012. godine (AP)

Slobodna sirijska vojska, koju podržavaju zapadne i arapske zemlje u borbi protiv snaga Bashara al-Assada i boraca bliskih Al-Kaidi, objavila je u ponedjeljak da je smijenila zapovjednika.

U saopćenju Vrhovnog vojnog vijeća kaže se da će generala Selima Idrisa, koji je nekada bio oficir inženjerijskih trupa u sirijskoj vojsci, zamijeniti pukovnik Abdelillah al-Bashir, koji trenutno zapovijeda operacijama u pokrajini koja graniči s Izraelom na Golanskoj visoravni.

Do smjene je došlo zbog “neefikasnosti zapovijedanja posljednih mjeseci… i kako bi se osiguralo vođenje vojnih operacija protiv kriminalnog režima i njegovih saveznika iz terorističkih organizacija”, piše u saopćenju.

Niz vojnih poraza

Jedan dio opozicijskih snaga bio je uvijek suzdržan prema Idrisu, koji je od osnivanja Vrhovnog vojnog vijeća u decembru 2012. godine uglavnom boravio u inozemstvu.

Opozicijske snage su za to vrijeme na terenu pretrpjele niz poraza od režimskih snaga, koje su, uz pomoć Hezbollaha, uspjele vratiti pod kontrolu dio teritorije izgubljene na početku sukoba.

Prema nezvaničnim procjenama, u sirijskom ratu je poginulo gotovo 140.000 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Dok Siriju zahvata novi val ratnih okršaja, stižu podaci prema kojima je do sada poginulo najmanje 130.000 osoba.

16 Feb 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO