Merkel za brže formiranje ukrajinske vlade

Berlin: Angela Merkel sastala se sa Vitalijem Kličkom i Antonijem Jacenjukom, liderima ukrajinske opozicije (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel, na sastanku u Berlinu s dvojicom ukrajinskih opozicijskih čelnika, pozvala je Ukrajinu da ubrza formiranje nove vlade i provede ustavne reforme.

“Sporazum o amnestiji demonstranata je pozitivan korak. Međutim, sada se ne smije ostati na tome. Riječ je o tome da se energično krene naprijed prema sastavljanju vlade i ustavnim reformama”, rekla je Merkel u saopćenju.

Kancelarka je, u saopćenju objavljenom u ponedjeljak nakon razgovora s Vitalijem Kličkom i Arsenijem Jacenjukom, kazala da će Njemačka i Evropska unija učiniti sve kako bi doprinijele pozitivnom izlasku iz krize, prenosi Hina.

“Naši evropski partneri spremni su na podršku”, rekao je Jacenjuk na konferenciji za novinare u Berlinu, nakon susreta s Merkel. Spomenuo je finansijsku podršku od 610 miliona eura.

Zatražene sankcije

Opozicionari su osim pomoći zatražili i sankcije protiv saradnika predsjednika Viktora Janukoviča.

“Smatram da Evropska unija i Njemačka imaju mehanizme kako bi uvele sankcije”, rekao je Kličko.

“Treba provjeriti izvor prihoda Janukoviča i njegovih saveznika kao i oligarha koji podržavaju režim. Sve sumnjive transakcije trebaju biti blokirane u okviru direktive EU-a, koje se tiču pranja novca”, dodao je.

Ubrzo nakon sastanka u Berlinu Rusija je objavila da ima namjeru ove sedmice Ukrajini isplatiti dvije milijarde dolara, nakon što joj je u decembru obećala kredit od 15 milijardi, od čega su joj tri milijarde već isplaćene, kao i smanjenje cijene plina.

Izvor: Agencije