Maduro protjeruje američke diplomate

Posljednjih nekoliko sedmica u Venecueli je, zbog represije i zatvaranja opozicionara, održan niz protesta širom zemlje (EPA)
Posljednjih nekoliko sedmica u Venecueli je, zbog represije i zatvaranja opozicionara, održan niz protesta širom zemlje (EPA)

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro izjavio je na nacionalnoj televiziji da je naredio protjerivanje trojice američkih konzularnih zvaničnika, koji su, kako je rekao, bili upleteni u urotu protiv njegove Vlade.

Maduro nije identifikovao zvaničnike, ali je najavio kako će ministar vanjskih poslova detaljnije obrazložiti njegovu najavu.

“To je grupa američkih zvaničnika koji su na univerzitetima. Pratili smo dva mjeseca njihove sastanke na privatnim fakultetima”, rekao je Maduro nacionalnoj televizijskoj kući.

Smrtonosni protesti 

Posljednjih nekoliko sedmica u Venecueli je, zbog represije i zatvaranja opozicionara, održan niz protesta širom zemlje.

Protesti su eskalirali 12. februara, kada se okupilo gotovo 10.000 Madurovih protivnika, i tom prilikom poginule su tri osobe, a uhapšene 23.

Maduro je povodom demonstracija rekao da ga “desničarski fašisti” pokušavaju svrgnuti sa vlasti.

Sjedinjene Američke Države, duboko zabrinute rastućom napetošću u Venecueli, osudile su prošle subote “besmisleno nasilje” koje se provodi nad demonstrantima suprotstavljenim Vladi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO