Kerry i Abbas o pregovorima s Izraelom

Prošli mjesec je Kerry tokom posjete Bliskom istoku dvjema stranama predočio nacrt "okvirnog sporazuma" o glavnim pitanjima konačnog rješenja sukoba (Reuters)
Prošli mjesec je Kerry tokom posjete Bliskom istoku dvjema stranama predočio nacrt "okvirnog sporazuma" o glavnim pitanjima konačnog rješenja sukoba (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sastaje se u srijedu u Parizu s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, a tema razgovora će biti mirovni pregovori s Izraelom, potvrdio je u ponedjeljak visoki palestinski izvor.

“Predsjednik Abbas će u utorak navečer otputovati u Pariz, gdje će se u srijedu sastati s Kerryjem”, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman, prenosi Hina. 

Dodao je da do susreta dolazi na inicijativu američkog diplomata.

“Palestinska stajališta su poznata i naglašavali smo ih tijekom svih susreta s Kerryjem i njegovim savjetnicima”, kazao je isti izvor.

Bez opipljivog napretka

Prema njegovim riječima, “predsjednik Abbas je prije dva tjedna u pismu predsjedniku Baracku Obami i Johnu Kerryju izložio cjelokupna stajališta za rješavanje pitanja konačnog statusa”.

Prošli mjesec je Kerry tijekom posjeta Bliskom istoku dvjema stranama predočio nacrt “okvirnog sporazuma” o glavnim pitanjima konačnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba, tzv. konačnog statusa. To su pitanja granica, statusa Jeruzalema i palestinskih izbjeglica.

Kerry je mjesecima pokušavao navesti Palestince i Izraelce da pristanu na okvir sporazuma o okončanju višedesetljetnog sukoba, ali u pregovorima nije bilo opipljivog napretka, za što se dvije strane međusobno optužuju. 

Abbas je u nedjelju pomirljivo govorio o najvećim nesporazumima između dva naroda, naglasivši kako neće “preplaviti Izrael” palestinskim izbjeglicama te da nema potrebe da se Jeruzalem ponovno dijeli.

Peres pohvalio Abbasovu izjavu

Rješenje sudbine palestinskih izbjeglica koje su pobjegle ili otjerane iz domova u ratu 1948. godine, poslije stvaranja Izraela, jedno je od najeksplozivnijih pitanja u sukobu, prenosi Tanjug. 

Status Jeruzalema također je osjetljivo pitanje, jer Izrael želi da čitav taj grad bude prijestolnica Izraela, a Palestinci namjeravaju proglasiti svoju prijestolnicu u njegovom istočnom, mahom arapskom dijelu, koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Predsjednik Izraela Shimon Peres u ponedjeljak je pohvalio Abbasovu izjavu o izbjeglicama, ocijenivši da pokazuje “ozbiljnost” palestinskog lidera u nastojanjima da se postigne mir.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu će se, kako je planirano, 3. ožujka sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom u SAD-u kako bi razgovarali o pregovorima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO