Spašeni kopači zatrpani u napuštenom rudniku

Južnoafrički rudnici zlata su među najdubljim i najopasnijim za rad u svijetu (Al Jazeera)

Spasioci su uspjeli izvući 11 kopača iz napuštenog rudnika zlata nedaleko od Johannesburga u Južnoj Africi, čime je završena akcija spašavanja ugroženih.

Odgovorni tvrde kako je to i konačan broj ljudi koji su se nalazili pod zemljom, iako su prva izvješća spasilaca s terena govorila i o znatno većoj brojci – od 30 do 200.

„Spasili smo 11 rudara. Većina nije ozlijeđena, ali su na liječničkim pregledima“, rekao je član hitne pomoći Russel Meiring.

Svi spašeni rudari prevezeni su u pritvor, pod optužbom da su ilegalno kopali rudu.

Oni su u subotu sišli u rudnik koji ilegalno iskopavaju, a nisu iz njega uspjeli izaći zbog pada stijene i šljunka koji su ih blokirali. Voda i hrana su im spušteni konopcem.

U prvim izvješćima javljeno je da u rudniku ima 200-ak kopača, potom se kalkuliralo s brojkom od njih 30-ak, no na kraju ih je bilo samo 11.

Slučajno čuli zapomaganje

Za nesreću je doznala policijska patrola koja se kretala u blizini rudnika i čula vapaje zatrpanih, nakon čega su došli spasioci.

Predstavnik rudnika Grant Stewart rekao je kako su rudari, koji su radili „na crno“, prokopali tunel da uđu u rudnik, nakon čega se on srušio iza njih, dodajući i da je kiša mogući uzrok incidenta.

Rudnik je u vlasništvu kineske kompanije “Gold one” i službeno je zatvoren.

Južnoafrički rudnici zlata su među najdubljim i najopasnijim za rad u svijetu.

Britanski mediji podsjećaju na to da je početkom veljače u jednom rudniku, na dubini blizu 1,5 kilometara, bilo zatrpano devet ljudi, a da je prema podacima iz 2012. godine u južnoafričkim rudnicima poginulo 112 osoba.

Izvor: Agencije