Irački šiitski lider povlači se iz politike

Sadr je najavio da će zatvoriti sve političke urede Pokreta, a da će ostaviti otvorene samo one koji će se baviti humanitarnim pitanjima (EPA)
Sadr je najavio da će zatvoriti sve političke urede Pokreta, a da će ostaviti otvorene samo one koji će se baviti humanitarnim pitanjima (EPA)

Irački šiitski lider političkog pokreta Muqtada al-Sadr objavio da se povlači iz političkog života, dva mjeseca prije održavanja izbora u toj azijskoj državi.

Sadr, koji je bio jedna od važnijih figura u formiranju Iraka poslije svrgavanja Saddama Husseina, na svojoj internetskoj stranici postavio je svojeručno napisanu poruku u kojoj navodi da se povlači iz politike.

Kako je naveo, više neće imati funkcije u vladi niti će njegov blok imati predstavnika u parlamentu.

Sadrov pokret ima šest funkcionera u vlasti, a u parlamentu od 325 mjesta ima 40 zastupnika.

Sadr je najavio da će zatvoriti sve političke urede Pokreta, a da će ostaviti otvorene samo one koji će se baviti humanitarnim pitanjima, medijima i obrazovanjem.

Za sada nije jasno je li njegova odluka konačna ili privremena, a agencija AFP navodi da su članovi njegovog pokreta iznenađeni.

Snažna odluka

Jedan zvaničnik iz Sadrovog ureda rekao je da niko ne želi komentirati to pitanje, jer je “došlo iznenada”.

“Smatram da se neće povući, jer je to veoma snažna odluka”, naveo je neimenovani zvaničnik.

Sadr je oštro kritizirao invaziju Sjedinjenih Američkih Država na Irak 2003. godine, a u to vrijeme njegova milicija, Mehdijeva vojska, sukobljavala se s američkim snagama i učestvovala u vjerskom sukobu između iračkih sunita i šiita, u kojem su deseci hiljada ljudi poginuli.

Godine 2008. Sadr je suspendirao aktivnosti milicije, poslije žestokih sukoba s iračkim i američkim snagama sigurnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO