Sirijski mirovni pregovori bez rezultata

Međunarodni posrednik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi u subotu je uputio izvinjenje sirijskom narodu nakon što su mirovni pregovori u Ženevi završeni bez ikakvog napretka.

Održao je finalne rasprave s dvjema stranama u Ženevi, u pokušaju da se u posljednji čas izađe iz ćorsokaka u pregovorima između sirijske vlade i opozicije.

Izjavio je da glavni kamen spoticanja predstavlja Vlada, koja je ponovo odbila razgovarati o prijelaznom vladajućem tijelu u državi. 

Brahimi je u subotu otvorio direktne razgovore između sirijske vlade i opozicije, u pokušaju da pokrene zastoj u pregovorima. Međutim, u Ženevi nije postignut dogovor o datumu treće runde.

Prema riječima pregovarača opozicije Ahmada Jakala, sjednica je bila kratka i napeta, tokom nje su dominirale razlike o tome kako riješiti pitanje nasilja i političke tranzicije, prenosi Reuters.

“Gospodin Brahimi nije odredio datum treće runde, ali je jasno rekao kako očekuje da će biti održana”, kazao je Jakal.

Političko rješenje

Delegacija sirijske vlade na pregovorima u Ženevi u petak je izrazila žaljenje što tokom druge runde razgovora o rješenju rata u Siriji nije postignut napredak i spremnost za nastavak pregovora.

“Nažalost, ova runda nije donijela progres”, rekao je zamjenik šefa sirijske diplomatije Faisal Mekdad, dodajući da zvanični Damask želi “nastaviti s pregovorima, sve dok se ne postigne sporazum”, prenijele su agencije.

Mekdad je, također, rekao da je delegacija vlasti došla kako bi tražila političko rješenje, ali da je “druga strana došla s drugačijim dnevnim redom, koji nije realan”.

“Opozicija želi jedino razgovarati o prijelaznoj vladi. Međutim, potrebno je početi razmatrati borbu protiv terorizma, potrebno je stvoriti uvjete za sigurnost”, dodao je.

“Druga strana ne priznaje da u Siriji postoji terorizam.”

Prva runda konferencije “Ženeva 2” trajala je u Švicarskoj duže od jedne sedmice, krajem januara, bez dostizanja ikakve saglasnosti, a druga runda pregovora u Palači naroda počela je u ponedjeljak.

Veći pritisak

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama založio se za veći pritisak na režim sirijskog lidera Bashara al-Assada, dodajući da američke vlasti razmatraju mjere za jačanje pritiska, prenosi AFP.

“Trebat će nam politička tranzicija u toj regiji. Ne očekujemo da ćemo to riješiti u kratkom roku, ali uslijedit će hitni potezi, koje moramo poduzeti radi poboljšanja humanitarne situacije u Siriji”, rekao je Obama na susretu s jordanskim kraljem Abdullahom II.

Prema njegovim riječima, bit će “nekih prijelaznih koraka, koje možemo poduzeti kako bi se izvršio veći pritisak na Assadov režim”, a Washington će “nastaviti raditi sa svim uključenim stranama kako bi se napredovalo u traženju diplomatskog rješenja”.

Obama, navodi AFP, nije precizirao kakvi bi to koraci mogli biti.

Osuda Assadovog režima

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague ocijenio je da je Assadov režim odgovoran za neuspjeh pregovora u Ženevi.

“Nemogućnost dogovora o programu sljedećeg kruga pregovora predstavlja težak udarac za pronalaženje mira u Siriji i odgovornost direktno pada na Assadov režim”, naveo je Hague u saopćenju.

Komentari Brahimija na konferenciji za novinare u subotu “jasno govore da je režim odbio razgovarati o prijelaznoj vlasti, najvažnijoj temi pregovora, koja predstavlja glavno sredstvo okončanja sukoba”, smatra šef britanske diplomatije.

Francuska “osuđuje stav sirijskog režima koji blokira svako napredovanje”, ocijenio je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

“Drugi krug pregovora završen je bez uspjeha u Ženevi”, navodi Fabius u saopćenju. “Osuđujem stav sirijskog režima, koji blokira svaki napredak uspostave prijelazne vlade i umnožava nasilja prema civilnom stanovništvu”, dodao je.

Fabius pozdravlja “hrabrost i odgovornost Sirijske nacionalne koalicije, koja je zauzela konstruktivan stav tokom pregovora”.

Prema procjenama međunarodnih organizacija, tokom rata u Siriji poginulo je više od 130.000 osoba, a blizu 2,5 miliona je izbjeglo.

Pomoć civilima

Šefica UN-ovog ureda zaduženog za djecu u konfliktima Leila Zerrougui u izvještaju, koji je pripremila za Vijeće sigurnosti UN-a, navela je da se djeca u Siriji suočavaju s “neopisivim nasiljem i ugnjetavanjem”, prenosi Anadolija.

U dokumentu se navodi kako je međunarodnim organizacijama teško dostaviti humanitarnu pomoć civilima u Siriji.

“Zato je veoma bitno da se omogući dostava humanitarne pomoći ugroženim civilima na teritoriji pod opsadom sirijske vojske. Potrebno je poduzeti potrebne korake kako bi se pomoglo tamošnjim civilima”, rekla je Zerrougui.

Smatra da je potrebno zaštititi djecu koja su, prema njenim riječima, najveća žrtva sirijskog rata, koji traje više od tri godine.

Tokom rata u Siriji, koji je počeo 2011. godine, ubijeno je gotovo 10.000 djece, dok ih je blizu milion u izbjeglištvu.

Izvor: Agencije