Tragične posljedice nevremena u SAD-u

Aviokompanije su otkazale najmanje 6.500 letova, a hiljade putnika ostale su zarobljene na aerodromima (EPA)

Najmanje 21 osoba izgubila je život u snježnom nevremenu na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država, a posljednja žrtva registrirana je u četvrtak navečer u New Yorku kada je snježni plug udario i ubio 36-godišnju trudnicu na parkingu supermarketa, saopćila je policija.

Američki FlightStats (Globalno praćenje avioletova i planiranje putovanja) saopćio je da su aviokompanije otkazale najmanje 6.500 letova, od kojih su mnogi za New York, Atlantu, Philadelphiju, Washington i iz njih, a hiljade putnika ostale su zarobljene na aerodromima.

Istovremeno blizu 1,2 miliona domaćinstava i kompanija ostalo je bez električne energije, uglavnom u Georgiji i Sjevernoj i Južnoj Karolini, prenosi Tanjug.

Washington je postao “grad duhova”, jer većina autobusa ne saobraća, a metro je gotovo prazan.

Stotine saobraćajnih nezgoda prijavljene su u Carolini i Georgiji, gdje klizave ceste ometaju brzo reagiranje u vanrednim situacijama, prenijela je agencija AFP.

U Washingtonu je do sada napadalo 23 centimetra snijega, u New Yorku blizu 25, a u nekim dijelovima New Jerseyja čak do 28 centimetara.

Angažirana vojska

Više od 2.300 vojnika i pripadnika Zrakoplovstva nacionalne garde angažirano je, navodi se u saopćenju iz Pentagona, dok je Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) navela da su u stalnom kontaktu sa državnim kancelarijama za vanredne situacije u Marylandu, Pennsylvaniji i Virginiji da bi oni procijenili je li potreba pomoć jer oluja dobija na intenzitetu.

Osim pomoći FEMA-e različiti lokaliteti širom sjeveroistočne regije, poput crkava i rekreativnih centara, spremni su biti vanredna skloništa.

Snježna oluja sa mnogo snijega i leda pogodila je danas istočni dio Sjedinjenih Američkih Država i premješta se na sjever, a Američka nacionalna meteorološka služba upozorava da će arktički zrak pokriti široki pojas od Georgije do Nove Engleske.

Predsjednik Barack Obama potpisao je deklaraciju o vanrednom stanju u Georgiji i Južnoj Karolini gdje je led okovao čak i palmino drveće na plaži, dok su guverneri proglasili vanredno stanje od Louisiane do New Jerseyja.

Izvor: Agencije