Smrtonosni napad na jemenski zatvor

Eksplozije i pucnjava čuli su se i više kilometara od zatvora na sjeveru Sana'e, u kojem su zatvoreni i pripadnici Al-Kaide (EPA)

Jedanaest osoba ubijeno je u centralnom zatvoru jemenskog glavnog grada, na koji je u četvrtak bačena ručna bomba, a zatim je i napadnut vatrenim oružjem, objavili su izvori iz službe sigurnosti i očevici.

Eksplozije i pucnjava čuli su se i više kilometara od zatvora na sjeveru Sana'e, u kojem su zatvoreni i pripadnici Al-Kaide.

Najsnažnija eksplozija razbila je prozore na okolnim zgradama, prenosi Hina.

“Teroristička grupa napala je centralni zatvor”, rekao je jedan predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, a državna novinska agencija javlja kako je prvo eksplodirao automobil-bomba, a zatim je zatvor napadnut vatrenim oružjem.

Suprotstavljanje stražara

“Stražari su se suprotstavili napadačima i otjerali ih”, kaže se u agencijskoj vijesti.

Ubijeno je jedanaest osoba, rekao je izvor iz snaga sigurnosti, a predstavnik policije kaže da su sedmorica stražara ubijena, a dvojica ranjena te da je nekoliko zatvorenika u gužvi uspjelo pobjeći.

Za napad još niko nije preuzeo odgovornost, ali u Jemenu se nalazi jedno od najaktivnijih krila Al-Kaide, koje je u posljednje dvije godine u napadima na državne i vojne objekte usmrtilo stotine ljudi.

Neke jemenske internetske stranice objavile su kako iza napada stoji upravo Al-Kaida.

Izvor: Agencije