S. Irska: Na referendum zbog ‘frackinga’

U Velikoj Britaniji nastavljaju se afere o eksploataciji plina hidrauličkim bušenjem, takozvanim ‘frackingom’. 

To je kontroverzna metoda kojom se vadi plin zarobljen u kamenu tako što se u stijenama prave rupe u koje se ubacuju voda i kemikalije, kako bi popucale.

Aktivisti za zaštitu okoliša tvrde kako je ta metoda katastrofalna za okoliš. Vlada raspisuje referendum. 

Regija Fermanagh na sjeverozapadu Irske najzapadnija je točka Velike Britanije. Budući da je slabo naseljena, zašto se iz nje ne bi vadio plin iz škriljca?

Kontroverzna metoda

No, kontroverzna metoda hidrauličkog drobljenja kamena u kojem se nalazi plin, prijeti zagaditi vodu i zemlju koju tamošnje stanovništvo obrađuje.

Kada se prošle godine ondje održavao skup G8, sigurnosne službe očekivale su antiglobalizacijske prosvjede. Umjesto njih stigli su aktivisti za zaštitu okoliša.

“To će pokvariti sve. Okoliš će se u potpunosti promijeniti. I ta šteta će biti nepopravljiva, što je, također, velika briga za ovdašnje stanovništvo”, kaže Andrew Gallagher, aktivist za zaštitu okoliša.

Zato se pristupilo metodi koja ranije u Britaniji nije korištena. Narod će svoje mišljenje izraziti na referendumu, izvještava reporter Al Jazeere Laurence Lee.

“Bitno je imati raspravu kako bismo dobili određene zaključke. Ako je zaključak da ljudi ne žele hidrauličko drobljenje, očekujem da će se to i poštivati”, kaže lokalni političar Barry Doherty.

Javno mnijenje protiv

Dosadašnja istraživanja pokazuju kako javno mnijenje ne ide u korist hidrauličkog drobljenja. Skupine za zaštitu okoliša, koje vode žestoku borbu protiv industrije, smatraju kako bi se referendum trebao provesti u cijeloj zemlji.

“Suočena s otporom javnosti Vlada pokušava predvidjeti što lokalno stanovništvo doista misli. Zato je referendum bitan”, objašnjava Lawrence Carter iz Greenpeacea.

“Postoji još jedan problem koji je, također, kompliciran i kontroverzan. Ova rijeka je granica između Sjeverne Irske u Britaniji i Republike Irske. Mnoge pritoke prelaze preko granica. Postavlja se pitanje: ‘Što će se dogoditi ako hidrauličko drobljenje u jednoj zemlji zagadi drugu državu?'”, tumači Laurence Lee iz Sjeverne Irske.

Nekoliko kilometara niz rijeku je irski grad Dowra. Shannon je najduža irska rijeka, a izvire u regiji Fermanagh, u blizini mjesta gdje je predložena eksploatacija plina.

Kompanija: ‘Dobili smo licencu od Vlade’

Republika Irska tu rijeku koristiti za pitku vodu, pa bi njezino zagađenje utjecalo na milijune ljudi.

“Razvoj ove industrije u Sjevernoj Irskoj ne može se nastaviti zbog pograničnih problema. To nisu riješile ni vlasti u Sjevernoj Irskoj, ni naša Vlada, a stanovništvo se i dalje ne pita ništa”, kaže Leah Doherty, irska aktivistica za zaštitu okoliša.

Al Jazeera je pitala australsku kompaniju koja je zadužena za eksploataciju plina hidrauličkim drobljenjem, hoće li nastaviti s radovima ako javnost na referendumu glasuje protiv, te što će se dogoditi ako drobljenje škriljca zagadi rijeku u dvije zemlje.

Njihov odgovor na sva pitanja bio je da su licencu dobili od Vlade te da s nestrpljenjem očekuju početak ispitivanja tla.

Izvor: Al Jazeera