Maduro naredio hapšenje vođe opozicije

Leopoldo Lopez (lijevo) pomagao organiziranje sporadičnih protesta širom zemlje protiv Madura (EPA)

Venecuelanski sud naredio je u četvrtak da se uhapsi vođa opozicije Leopoldo Lopez zbog optužbi za ubistvo i terorizam, nakon što su dan ranije u uličnim protestima protiv predsjednika Nicolasa Madura ubijene četiri osobe.

Lopez, koji se školovao u SAD-u, dvije sedmice je pomagao organiziranje sporadičnih protesta širom zemlje protiv Madura, kritizirajući ga da nije stavio pod kontrolu inflaciju i kriminal te zbog manjka osnovnih proizvoda.

Maduro je, pak, optužio Lopeza da sije nasilje kako bi stvorio prostor za državni udar sličan onom prije dvanaest godina kada je nakratko svrgnut s vlasti socijalistički vođa Hugo Chavez.

Analitičari smatraju da opozicija ima malo izgleda zbaciti Madura s vlasti, navodi agencija Hina.

Optužbe na račun vlasti

Uprkos oštrim riječima venecuelanskog predsjednika, 42-godišnji Lopez u četvrtak nije bio uhapšen.

Prije nego što je sud potvrdio zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora, opozicijski čelnik je u razgovoru za Reuters okrivio naoružane vladine pristalice da pucaju po mirnim demonstrantima.

Iako su mnogi stanovnici Caracasa u četvrtak ostali kod kuće, širom grada su održani sporadični studentski protesti, dok su neke grupe demonstranata blokirale ulice i palile automobilske gume.

Brojne vladine pristalice okupile su se ispred zgrade državnog tužilaštva, koja je oštećena u srijedu, uzvikujući slogane podrške predsjedniku Maduru i osuđujući “fašističko nasilje”.

Nasilni protesti

U srijedu su, prema pravosudnim izvorima, poginuli jedan student i jedan vladin simpatizer u haosu koji je nastao kada su se suprotstavljene protestne kolone približile jedna drugoj u centru Caracasa, a još jedan student je poginuo u drugom dijelu grada.

U protestima su 23 osobe povrijeđene, 25 je uhapšeno, četiri policijska vozila su zapaljena, a neki vladini uredi oštećeni.

Mediji prenose da nije sasvim jasno kako su demonstranti ubijeni.

Opozicijske vođe tvrde da su vladini simpatizeri na njih pucali, a ovi pak tvrde da je opozicija od početka planirala izazivanje nasilja.

Izvor: Agencije