Libija: Sve češći napadi na novinare

Kada su naoružani revolucionari 2011. srušili režim libijskog vođe Muammara Gaddafija, lokalni mediji nazivali su ih herojima.

Tri godine kasnije, dok se približava godišnjica početka revolucije, te grupe tvrde da se osjećaju izdanim. Kako iz Tripolija izvještava John Hendren, sve su češći napadi pripadnika tih grupa na libijske novinare.

Prvo su došli naoružani napadači, a zatim naredba za evakuaciju, rafali i ručne bombe. Napad su snimile nadzorne kamere.

Zgrada televizijske kuće Al-Assima u Tripoliju pretvorena je u ruševinu. Ipak, zaposleni su odlučili da nastave sa emitovanjem vijesti.

„Kao što vidite ovdje, sve je potpuno uništeno”, kaže Ashraf Azzabi, glavni urednik Al-Assime i dodaje: „Ne, neće nas zaustaviti i spriječiti da izvještavamo. Nastavit ćemo raditi.”

Pogoršana sigurnosna situacija

Reakcija libijskih snaga sigurnosti je – nikakva. Naoružane grupe, kako kažu, samo žele da pokažu koliko su moćne, a koliko su policija i vojska slabe.

Bio je to najnoviji u nizu napada na medije. Paravojne jedinice, koje su ranije nazivali revolucionarima, sada su „pobunjenički napadači“. Što ih mediji više kritikuju, sve su aktivnije i brutalnije u napadima na novinare.

Sigurnosna situacija u Libiji toliko je loša da je u novembru čak i premijer Ali Zeidan odveden iz hotela i držan kao talac nekoliko sati.

Napad na televizijsku stanicu uslijedio je nakon niza novinarskih priča u kojima je kritikovan Kongres. Ta institucija sada je proglasila kritikovanje njenog rada nezakonitim. Mnoge građane Libije to podsjeća na nekadašnji režim, kaže reporter Al Jazeere.

„Zbog toga možete završiti na sudu. To nije sloboda. To nije ono za što smo se borili”, kaže Amani Forjani, stanovnica Tripolija.

U Al-Assimi dan nakon napada, među ruševinama i čahurama metaka, pripremaju se vijesti.

Na pitanje plaši li se za svoj život, glavni urednik TV Al-Assima kaže: „Da, plašim se. Svakog jutra poljubim djecu i oprostim se od njih. Ne znam hoću li se vratiti kući. Niko ovdje nije siguran.”

Svi sa strepnjom čekaju naredni napad na novinare, koji sve oštrije izvještavaju o rezultatima libijske revolucije.

Izvor: Al Jazeera