Kenu Loachu Zlatni medvjed za životno djelo

Ken Loach je ostvario impresivnu filmsku karijeru, tokom koje je snimio više od 30 ostvarenja i dobio niz nagrada (Reuters)

Britanskom reditelju Kenu Loachu je danas uručen Zlatni medvjed za životno djelo na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu – Berlinaleu.

Primajući nagradu, koja mu odaje počast za “duboko interesiranje za ljude i njihove sudbine” i “kritičku posvećenost društvu”, 77-godišnji Britanac je rekao kako će njegov naredni film, pod imenom Jimmy Hall, biti posljednji koji će snimiti.

On je svoju odluku o napuštanju filma obrazložio poodmaklim godinama.

“Ponestane vam elana kada se približite pogrešnom kraju 70-ih”, rekao je Loach, dodajući, ipak, da to “nije privilegija koja se lako odbacuje”.

Impresivna karijera

Berlinale mu je odalo počast i omaž programom koji se sastojao od deset njegovih filmova, među kojima su Keš (1969), Za zemlju i slobodu (1995), Moje ime je Joe (1998), Slatke šesnaeste (2002) i Tražeći Erica (2009).

Na gala projekciji prikazan je njegov film Teška vremena iz 1993. o siromašnoj porodici iz predgrađa, za koji je Loach kazao da je i danas „relevantan“.

Ken Loach je ostvario impresivnu filmsku karijeru, tokom koje je snimio više od 30 ostvarenja i dobio niz nagrada, među kojima je i Zlatna palma u Cannesu za Vjetar koji njiše ječam 2006. godine.

Izvor: Agencije