Janukovič: Neka i opozicija učini ustupke

Nije vjerovatno da će Janukovičev apel imati odaziv kod demonstranata, koji već više od dva mjeseca okupiraju centralni kijevski trg (EPA)

Nakon što su ukrajinske vlasti pustile uhićene sudionike prosvjeda, predsjednik Viktor Janukovič je danas zatražio da i oporba učini neke ustupke.

“Ne želim voditi rat. Želim sačuvati državu i da ona nastavi sa stabilnim razvojem. Tražimo od oporbe da i ona učini neke ustupke”, izjavio je Janukovič u jednom televizijskom intervjuu, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Nije vjerojatno da će njegov poziv imati odaziv kod prosvjednika, koji već više od dva mjeseca okupiraju središnji kijevski Trg neovisnosti i okolne državne zgrade.

Antivladini prosvjedi bjesne u Ukrajini od studenog, tj. otkad je Janukovič odbacio trgovački sporazum s EU-om i opredijelio se za jačanje veza sa Rusijom, što je razbjesnilo dio stanovništva naklonjen Zapadu.

Pušteni svi demonstranti

Tužiteljstvo Ukrajine priopćilo je da je oslobođen i posljednji od 234 prosvjednika privedenih tijekom antivladinih prosvjeda u toj zemlji, javlja Anadolija.

Ukrajinski vrhovni tužitelj Viktor Pšonka objavio je kako su iz pritvora puštene 234 osobe uhićene između 26. prosinca i 2. veljače.

Naveo je da će i sve optužbe protiv njih biti povučene u roku jednog mjeseca, počevši od 18. veljače, ukoliko bude ispunjen uvjet iz Zakona o amnestiji da prosvjednici napuste sve javne zgrade koje su okupirali.

Prosvjed, međutim, ne pokazuje znakove gašenja. Prosvjednici podižu nove i utvrđuju stare barikade na Trgu neovisnosti, a bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko je u intervjuu za jedan tjednik izjavila kako bi ih mogao zadovoljiti samo odlazak Janukoviča.

Za nedjelju najavljen veliki protest

“Jedina tema pregovora s Janukovičem su uvjeti njegova odlaska”, istaknula je Timošenko.

Za nedelju u podne zakazan je veliki prosvjed pristaša oporbe čiji je cilj, prema priopćenju stranke Julije Timošenko, “mirna ofenziva aktivista” kako bi se ispunili zahtjevi prosvjednika. Ništa nije rečeno o formi te “mirne ofenzive”.

Osim što traži odlazak Janukoviča i prijevremene izbore, oporba se zalaže i za osnivanje “nove prozapadne vlade”.

Oporbenom lideru Arseniju Jacenjuku je već nuđeno mjesto premijera, za koje je on rekao da bi ga mogao prihvatiti ukoliko ključna mjesta u vladi budu, također, imali predstavnici oporbe.

Jacenjuk želi da se usvoje i ustavni amandmani kojima bi se smanjila moć predsjednika na račun parlamenta i vlade, ali pregovori o takvoj reformi, čini se, stagniraju.

Napetosti na relaciji Rusija – Zapad

U međuvremenu, pitanje Ukrajine izaziva porast napetosti između Rusije i zapadnih zemalja. Na današnjoj tiskovnoj konferenciji povodom posjeta njemačkog ministra vanjskih poslova Franka Waltera Steinmeiera Rusiji, njegov ruski kolega Sergej Lavrov konstatirao je kako EU u biti pokušava, gurajući Ukrajinu u jednome pravcu, proširiti svoju “sferu utjecaja” na tu zemlju, iako tvrdi da Ukrajinci imaju izbor opredijeliti se između Unije i Rusije.

Na to je ministar Steinmeier rekao kako se u Ukrajini ne odigrava geopolitička partija šaha. “Moramo dozvoliti Ukrajincima da izaberu vlastiti put”, istaknuo je Steinmeier.

Očekuje se, inače, da nekoliko ukrajinskih oporbenih lidera u ponedjeljak otputuje u Berlin na sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel.

Izvor: Agencije