HRW: Fer suđenje bivšim zvaničnicima Libije

Saif al-Islam Gaddafi i Abdullah Senussi žalili su se da nisu imali advokata tokom istrage i pripremnih ročišta (EPA)

Organizacija Human Rights Watch pozvala je vlasti Libije da osiguraju adekvatnu odbranu sinu i bliskim saradnicima Muammera Gaddafija, kako bi imali pošteno suđenje.

Tokom prošlomjesečne posjete predstavnika HRW-a Gaddafijev sin Saif al-Islam i šef njegove obavještajne službe Abdullah Senussi žalili su se da uopće nisu imali advokata tokom istrage i pripremnih ročišta, prenose agencije.

S druge strane, bivši libijski premijeri Al-Baghdadi al-Mahmoudi i Abuzaid Dorda dobili su branioce, ali im nije bilo dozvoljeno da s njima nasamo razgovaraju niti su imali pristup dokazima optužbe.

Direktor HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Nadim Houry upozorio je da će, ukoliko se otpuženima ne osiguraju adekvatni pravni savjetnici i ne dozvoli im se da se na pravi način brane, optužnica protiv njih biti vjerodostojna koliko i ona na prijekom sudu.

Sloboda izražavanja

Human Rights Watch apelirao je na libijske vlasti i da ispitaju tvrdnje Abuzaida Dorde da su ga tukli i da je povrijeđen u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Ukupno 37 zvaničnika Gaddafijeve vlasti očekuje suđenje zbog raznih krivičnih djela – ubistava, otmica, saučesništva u silovanju, pljačke, sabotaže, pronevjere javnih fondova i akata štetnih za nacionalno jedinstvo.

U međuvremenu, organizacija Amnesty International optužila je libijske vlasti za ograničavanje slobode izražavanja za koju su se Libijci borili u revoluciji prije tri godine.

Amnesty zamjera novim libijskim vlastima što su ranije ovog mjeseca usvojile izmijenjenu verziju nekadašnjeg Gaddafijevog zakona kojim se kao krivično djelo uvodi uvreda države.

Izvor: Agencije