Halep – grad koji su srušile Assadove snage

Veliki broj zgrada u potpunosti je uništen, prodavnice su zatvorene, a povremeno se mogu vidjeti slučajni prolaznici (Reuters)

Helikopteri sirijske vojske u Halepu dnevno bace 40 do 50 barel-bombi na teritoriju pod kontrolom pobunjenika, zbog čega je spomenuto područje pretvoreno u ruševine, a većina građana izbjegla u mjesta sigurnija za život, javlja Anadolija.

Ulice Halepa, na kojima su se nekada igrala djeca i okupljao veliki broj trgovaca, sada su puste jer je većina stanovnika izbjegla.

Veliki broj zgrada u potpunosti je uništen, prodavnice su zatvorene, dok se povremeno mogu vidjeti samo slučajni prolaznici.

S druge strane, preostali građani su svakodnevno na meti snajperista, zbog čega ne izlaze iz svojih domova bez velike potrebe.

Za agenciju Anadolija 28-godišnji Ebu Semih kaže da su građani svakodnevno u opasnosti od granata i snajperista.

“Vojska Bashara al-Assada nedavno je barel-bombama usmrtila 30 osoba na pijaci u mjestu Miyessar. Nemamo dovoljno ni vode, ni struje, ni plina”, rekao je.

Inače, Assadova vojska već 45 dana svakodnevno baca barel-bombe na područje pod kontrolom pobunjenika u Halepu.

Osuda iz Francuske

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske izdalo je pisano saopćenje u kojem najoštrije osuđuje artiljerijske napade sirijske vojske u proteklih nekoliko sedmica i ocjenjuje ih ratnim zločinom nad narodom Sirije, javlja Anadolija.

U saopćenju se naglašava da je situacija u Siriji sve teža i da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora donijeti hitne odluke s ciljem rješavanja krize.

Upozoravaju da je Halep pretvoren u grad ruševina i leševa.

Samo u petak poginulo je najmanje 20 osoba u napadu automobilom bombom u neposrednoj blizini jedne džamije u mjestu Yudud u gradu Daraa na jugu Sirije.

Krvoproliće u toj zemlji se nastavlja, a aktuelni mirovni pregovori u Ženevi još nisu rezultirali većim iskoracima ka okončanju sirijske drame.

Izvor: Agencije