Dvije Koreje dogovorile susret porodica

SAD i Južna Koreja odbacili su zahtjev Sjeverne Koreje da se odustane od vojne vježbe (AP)

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su se danas da se sastanak porodica iz dvije zemlje, koje su razdvojene tokom korejskog rata 1950-1953, održi kao što je i planirano od 20. do 25. februara.

Sastanak će biti održan uprkos zabrinutosti Sjeverne Koreje zbog zajedničke vojne vježbe koju će održati vojnici SAD-a i Južne Koreje, navodi AFP.

“Južna i Sjeverna Koreja saglasile su se da održe sastanak razdvojenih porodica kao što je i namjeravano”, rekao je novinarima šef južnokorejske delegacije Kim Kyou-hyun, prenosi Tanjug.

Osim toga, dvije strane su se saglasile i da prestanu verbalnu razmjenu uvreda i da nastave dijalog.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye upozorila je nedavno Sjevernu Koreju da ne povlači obećanje da će održati sastanak podijeljenih porodica iz dvije zemlje.

Prestanak ‘neprijateljske politike’

Moćna sjevernokorejska Komisija za nacionalnu odbranu je kao uvjet za susret zatražila od svog južnog susjeda da prestane sa “neprijateljskom politikom” i otkaže godišnje vojne manevre sa SAD-om, predviđene tokom ovog mjeseca, koje smatra “izuzetno opasnim uvježbavanjem nuklearnog rata”.

Park je dodala da će ponovni susret podstaći pomirenje na Korejskom poluotoku ali je, također, izrazila zabrinutost zbog “nestabilnosti” u Pjongjangu nakon što je nedavno izvršena čistka kruga oko tetka i političkog mentora sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una Jang Sung-taeka koji je prije toga pogubljen.

“Sjeverna Koreja je nedavno pokrenula mirovnu ofanzivu, ali ipak i dalje moramo da budemo na oprezu. Moramo da zadržimo oštar odbrambeni stav kako bismo spriječili provokacije Sjevera, a ako nas oni budu isprovocirali, morat ćemo oštro da ih kaznimo”, istakla je Park.

Milioni Korejaca razdvojeni su zbog rata, a velika većina je umrla, a da nije imala nikakvu komunikaciju sa rođacima.

Kerryjevo upozorenje

Američki državni sekretar John Kerry rekao je u četvrtak u Seulu da će vojne vježbe SAD-a sa Južnom Korejom kasnije ovog mjeseca biti iste kakve su obavljane prethodnih godina kao i da ih Sjeverna Koreja ne treba povezivati sa razgovorima o ponovnom ujedinjenju razdvojenih korejskih porodica.

Kerry i njegov južnokorejski kolega Yun Byung-se upozorili su u četvrtak Sjevernu Koreju da ne izvodi nikakav akt agresije i odbacili zahtjev Sjeverne Koreje da se odustane od vojne vježbe.

Rekli su da Sjeverna Koreja ne treba koristiti vojnu vježbu kao izgovor da odustane od planiranih razgovora o ujedinjavanju porodica, niti da odgodi pokušaje da se unaprijede odnosi između dvije Koreje, javio je AP.

Kerry je rekao da se SAD čvrsto opredijelio za jačanje odbrane Južne Koreje.

Izvor: Agencije