Barroso Britancima: Ne okrećite leđa EU

Barroso: Prava stvar nije okrenuti leđa, nego angažovati se i vidjeti što zajedno možemo učiniti kako bismo popravili stvari (Reuters)

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso poručio je u petak Velikoj Britaniji da radije sarađuje sa Evropskom unijom nego da joj okreće leđa, rekavši da bi se London trebao boriti i promijeniti stvari koje mu se ne sviđaju.

Britanski premijer David Cameron obećao je da će sa Unijom pokušati ispregovarati nove odnose, ako pobijedi na izborima iduće godine, i Britancima ponuditi da se na referendumu 2017. izjasne žele li ostati ili izaći iz EU-a.

Barroso je posjetio Veliku Britaniju uoči evropskih izbora u maju, na kojima se očekuje dobar rezultat euroskeptične britanske Stranke nezavisnosti.

Socijalne naknade

Ankete pokazuju da je neznatna većina Britanaca za izlazak iz Unije.

„Prava stvar nije okrenuti leđa, nego angažovati se i vidjeti šta zajedno možemo učiniti kako bismo popravili stvari“, rekao je Barroso u govoru u Londonskoj školi ekonomije.

„Ako ne volite Evropu ovakvu kakva je sada, popravite je.“

Barroso je odbacio svaki pokušaj promjene evropskih pravila o slobodi kretanja, što Cameron želi kako bi spriječio građane iz novih članica EU-a da zloupotrebljavaju socijalne naknade u Britaniji.

Izvor: Agencije