U Maliju zarobljeni radnici Crvenog križa

Grupa “Pokret za jedinstvo i džihad u Zapadnoj Africi” (MUJAO) je zarobila saradnike međunarodnog komiteta Crvenog križa, prenijela je agencija France-Presse.

Ova agencija je ranije, pozivajući se na predstavnika Crvenog križa Jean-Yves Clemenzoa, javila da je četvero saradnika međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) i “još jedan čovjek koji je bio na obuci u ovoj organizaciji” prestalo da se javlja od subote, kada su kolima krenuli iz grada Kidal u Gao.

U utorak je predstavnik MUJAO-a u telefonskom razgovoru saopćio agenciji France-Presse da je ova grupacija zarobila saradnike MKCK-a.

Agencija ne precizira da li su otmičari postavljali nekakve uvjete za oslobađanje zarobljenika.

Napeto stanje

Na sjeveru Malija i dalje vlada napeto stanje.

Poslije svrgavanja Muammara Gaddafija u susjednoj Libiji 2011. godine na teritorij Malija su upale izbjeglice iz plemena Tuarega.

Zauzevši sjeverni dio zemlje oni su u njemu proglasili “nezavisnu” državu Azawad, ali su ih sa kontroliranih teritorija potisnuli drugi pobunjenici.

U julu ove godine vlasti Malija su zaključile primirje s predstavnicima tuareških ustaničkih grupa, što je omogućilo održavanje izbora.

Tome je prethodila vojna operacija u kojoj su učestvovale blizu četiri hiljade vojnika iz Francuske, zajedno sa šest hiljada vojnika zemalja Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOVAS).

Izvor: Agencije